Mandulás omlós keksz
Egy finom, gyorsan összeállítható keksz receptjét ismerteti Margó, a teasüteményt a mandulaőrlemény teszi különlegessé. Dobozban sokáig tárolható.
Hozzávalók
10 dkg pirított finomra őrölt mandula
35 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
3 tojássárgája csipet só
1 csomag bourbon vaníliás cukor/vagy egy kávéskanál vanília kivonat
Elkészítés
A mandulát héjával együtt száraz serpenyőben megpirítjuk. Finomra őröljük, és a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, a sót, a cukrot, a három tojássárgáját, és a kockára vágott fagyos vajat.
Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk – nem kell nagyon összedolgozni, csak amíg épp hogy összeáll, különben nem lesz omlós a keksz.
A tésztát fóliába csomagolva pár órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk formázni.
Hűtés után lisztezett felületen 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk – két folpack között szoktam nyújtani -, és tetszőleges sütikiszúróval kiszaggatjuk. 180-as hőfokon előmelegített sütőben 10-12 perc alatt illatosra, omlósra sülnek.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Margó Facebook oldala
Termékajánló
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.