Március utolsó szombatján újra itt A Föld órája: 60 perc sötétség a fenntartható életért

2022. március 26-án este ismét elsötétednek a városok, kisebb-nagyobb települések, otthonok. Már hagyománynak számít, hogy világszerte nevezetes épületek, építmények és létesítmények díszvilágítása kapcsol le március utolsó szombatján egy órára.

A szimbolikus 60 perces sötétség a Föld órája nevet kapta; ez a világ egyik legnagyobb önkéntes akciója. Arra hívja fel a figyelmet immáron 16 éve, hogy a fenntartható életmód megteremtése rajtunk is múlik, továbbá arra, hogy vigyáznunk kell közös otthonunkra, a Földre. 

A Föld órája akció azért jött létre az ausztrál WWF kezdeményezésére, hogy összehozza az embereket, és arra buzdítson, hogy közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el. A WWF szerint a 2022-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra.

– Miközben alig értek véget a járványügyi korlátozások, és a betegségtől való félelem helyét a háború borzalma és az egyre mélyülő humanitárius válság vette át, érthető módon kevesen gondolnak most a klímaváltozásra. Mégsem veszíthetjük szem elől, mit hagyunk hátra a jövő nemzedékeinek. Létfontosságú, hogy egy olyan világot teremtsünk magunk körül, amely biztonságosabb, egyenlőbb és fenntarthatóbb jövőt jelent mindenki számára – olvasható a WWF blogbejegyzésében.

2021-ben több mint 190 ország csatlakozott a Föld órájához. A világ egyik legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Bárki követheti a példát, egyénileg is: 2022. március 26-án 20:30-tól te is lekapcsolhatod otthonodban a világítást, kiiktathatsz minden elektronikus berendezést egy órára, kifejezve támogatásodat közös természeti értékeink megóvásáért.

– A háború kapcsán előterébe került az energiafüggőség csökkentése, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne. A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

Webajánló: www.foldoraja.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − három =

hirdetés