Klasszikus házi édesség: így készül a tökéletes márványkuglóf!
Igazi békebeli házi édesség, nagy- és dédszüleink is előszeretettel készítettek ünnepekre, családi összejövetelekre – nagyon jól tud esni egy finom tea vagy kávé mellé.
Hozzávalók
30 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 cs vaníliás cukor
1 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
3 dkg lágy vaj vagy margarin
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
kb. fél liter tej
csipetnyi só
opcionális: 10 dkg tortabevonó + 2 ek étolaj
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel 1 evőkanál cukorral elkevert 1,5 deci langyos tejben.
A lisztben keverjük el a vaníliás cukrot, a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű tojássárgát és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Dolgozzuk alaposan össze, majd a végén dagasszuk hozzá az olvasztott vagy lágy vajat/margarint.
A tésztát osszuk kétfelé. Az egyik felébe dagasszuk bele a kakaóport.
A fehér és a barna (kakaós) tésztát külön-külön nyújtsuk ujjnyi vastagságú lappá, fektessük egymásra és tekerjük fel.
Fektessük a tésztát vajjal kikent, lisztezett kuglófformába és letakarva kelesszük a duplájára (kb. egy órán át).
Hideg sütőben kezdjük sütni 160-170-es hőfokon kb. 45 percig (tűpróbáig). Ha a teteje nagyon barnulna, fedjük le alufóliával.
Ha megsült, borítsuk egy tálra és hintsük meg porcukorral.
Két evőkanál étolajjal kevert, gőz felett megolvasztott tortabevonót csorgathatunk a tetejére.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.