Klasszikus házi édesség: így készül a tökéletes márványkuglóf!

Igazi békebeli házi édesség, nagy- és dédszüleink is előszeretettel készítettek ünnepekre, családi összejövetelekre – nagyon jól tud esni egy finom tea vagy kávé mellé.

Hozzávalók

30 dkg finomliszt

2 dkg friss élesztő

1 cs vaníliás cukor

1 tojássárgája (szobahőmérsékletű)

3 dkg lágy vaj vagy margarin

2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

kb. fél liter tej

csipetnyi só

opcionális: 10 dkg tortabevonó + 2 ek étolaj

 

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel 1 evőkanál cukorral elkevert 1,5 deci langyos tejben.

A lisztben keverjük el a vaníliás cukrot, a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű tojássárgát és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.

Dolgozzuk alaposan össze, majd a végén dagasszuk hozzá az olvasztott vagy lágy vajat/margarint.

A tésztát osszuk kétfelé. Az egyik felébe dagasszuk bele a kakaóport.

A fehér és a barna (kakaós) tésztát külön-külön nyújtsuk ujjnyi vastagságú lappá, fektessük egymásra és tekerjük fel.

Fektessük a tésztát vajjal kikent, lisztezett kuglófformába és letakarva kelesszük a duplájára (kb. egy órán át).

Hideg sütőben kezdjük sütni 160-170-es hőfokon kb. 45 percig (tűpróbáig). Ha a teteje nagyon barnulna, fedjük le alufóliával.

Ha megsült, borítsuk egy tálra és hintsük meg porcukorral.

Két evőkanál étolajjal kevert, gőz felett megolvasztott tortabevonót csorgathatunk a tetejére.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Gyors mazsolás kuglóf

Fenséges finomság: Eszterházy kuglóf

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =

hirdetés