Mauritius, az álomszép szigetország (2.)

A hegyvonulatokkal tarkított Mauritius emlékeztet a Balaton-felvidékre, s szerény méreteinél fogva 1-2 nap alatt körbeutazható. Vidéken buja a vegetáció és nyugodt az élet. A homokos óceánpart nagy része szabad, nem úgy mint például az Adrián vagy a Balatonnál. Strandok 2-3 kilométerenként találhatók, de fürödni bárhol lehet. Csodálatos érzés a langyos, kristálytiszta óceánban gyalogolni, s közben kagylókat gyűjtögetni.

Az északi óceánpart egy-egy szakaszát mediterrán fenyőerdők tarkítják, ahol kisebb-nagyobb társaságok hűsölnek, piknikeznek napközben, s időnként megmártóznak a habokban. Az édeni szépségű óceánpartot birtokolni – ez Mauritiuson teljesen természetes. Még a luxushotelek sem sajátítják ki a hozzájuk tartozó partrészeket. Vasárnap szinte minden üzlet zárva van Grand Baie környékén.

Mauritius híres növényritkaságairól, és 24 hektáros botanikus kertjéről (Pamplemousses Botanikus Kert). Vérengző vadállatok nincsenek, nyulak, szarvasok igen, s ami kuriózum, az óriásteknős és a különleges madarak. Kígyóktól nem kell tartani; de ami egy európai turistának ijesztő lehet először, az a gekkó. Nagyra nőtt példányokkal találkozhatunk, előfordul, hogy az ablaküvegre tapadva leskelődnek a szobában.  A rovarok, szöcskék is nagyra nőnek, szúnyog is akad bőven (füstölőkkel védekeznek ellenük).

Pamplemousses Botanikus Kert

Port Louis-tól, a fővárostól 11 kilométerre lévő 24 hektáros terület. Pierre Poivre hobbikertész a 18. század végén kezdett a park kialakításába, ma is láthatók az általa ültetett fák, a kis tavak és teraszok. A kert főleg a vízi liliomairól híres, hatalmas levelei a 45 kilós súlyt is elérhetik és egy kisebb gyermeket képesek a víz felszínén tartani.

Hungary

Hungary

A botanikus kert több mint 60 pálmafajjal büszkélkedhet. Található a parkban cukornádmúzeum, vadas park és Seychelles-szigetekről származó óriásteknősök is élnek itt. Gyönyörű a kert bejárata, a fehérre festett kovácsoltvas kapu 1862-ben a londoni Crystal Palace-ban rendezett világkiállításon díjat nyert.

A mauritiusi agrárium, élelmiszeripar kiemelt terménye a cukornád. Mindenféle cukrot előállítanak belőle. Nagyon ízletes a mauritiusi barnacukor – Magyarországon is kapható. Meglepő, hogy a cukrokat viszonylag drágán adják, 300 forintnak megfelelő rupiába kerül 20 dkg-os kiszerelés, 800 forint a fél kilós változat.

Szerencsétlenség-fok

Paul és Virginie – ezekkel a nevekkel gyakran találkozhatunk Mauritiuson, termék- és márkanév formájában. A híres helyi teát is Paul-ról és Virginie-ről nevezték el.

Paul es Virginie Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre regényének főhősei, ők a mauritiusi Rómeó és Júlia. Virginie és Paul gyermekként együtt nevelkednek, majd a testvérkapcsolatból szerelem bontakozik ki. A Szerencsétlenség-fok a szerelmi dráma helyszíne. Virginie Paulhoz tartott, amikor hajótörést szenvedett; a lány az óceánba fulladt, a ruhái a mélybe húzták.

Chamarel: a vízesés és a hétszínű föld

A trópusi időjárásnak köszönhetően Mauritiust folyók és vízesések tarkítják. Közülük a Chamarel vízesés a leglátványosabb; a vízeséssel szemben kialakított kilátókból csodálatos panoráma nyílik 83 méter hosszan lezúduló víztömegre.

Mauritius másik híres természeti nevezetessége, a hétszínű föld szintén Chamarelben található. Sokféle magyarázat létezik arra, hogy miért pompázik hétféle színben a dimbes-dombos terület, az egyik elmélet szerint a metál-oxidok adják a különböző színeket.

Black River szurdok

A sűrű erdővel borított Black River szurdok a sziget első nemzeti parkjainak egyike; azért hozták létre, hogy megvédjék a gyorsan fogyó ébenfaerdőket. A szurdok védelmet nyújt a ritka rózsaszín-galambnak és a mauritiusi vércsének is. Az őshonos fajokon kívül megélnek itt szarvasok, majmok és monguzok is.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

hirdetés