Mázas mézeskalácsokból: adventi kalendárium
Andrea színes cukormázzal díszített, számozott mézeskalácsokkal készül Adventre.
A mézes receptje
60-70 dkg liszt
3 tojás
25 dkg porcukor
5 dkg vaj
25 dkg folyós méz
fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
fél csomag sütőpor
kevés rum vagy rumaroma
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A liszt mennyisége aszerint változik, hogy mekkora tojásokat használunk. Nem baj, ha ragad a tészta, bezacskózzuk, és a hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakát. Ha több napig pihen, csak jót tesz neki.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagra, kiszaggatjuk és előmelegített sütőben megsütjük pár perc alatt. Ha már kezd színt kapni, kivesszük és egyenes felületen hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez
1 tojásfehérje, 20-25 dkg porcukor, pár csepp citromlé vagy ecet és egy ek burgonyakeményítő
Nem szükséges habbá verni, elég csak alaposan összekeverni. A cukormennyiség függ a tojás nagyságától. Akkor jó az íróka, ha a kanalat kiemelve szálat húz. Ezt a masszát színezhetjük ételszínezékkel. Ahány színt szeretnénk, annyifelé osztjuk a fehér alapot és színezzük.
Fotó, recept: Kliment Andrea, Kreandi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.