Mécsestartó levegőn száradó gyurmából

Levegőn száradó gyurmából, házilag főzött színes gyurmából vagy hófehérre száradó szódabikarbóna alapú masszából is elkészíthető az alábbi mécsestartó.

A készítési folyamat képekben

Levegőn száradó gyurma terrakotta és fehér színben kapható, ősszel levél formájú tálkát készítettünk ebből az anyagból >> Olcsóbban kijövünk, ha házilag főzünk hozzá gyurmát, miután méretre vágtuk a házikó falait, szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni, s ezután ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a bolti gyurmával. Kipróbáltuk a szódabikarbónából-keményítőből főzött hófehér gyurmát is karácsony előtt, nemcsak díszek készítéséhez, ehhez a mécsestartóhoz is jó alapanyag lehet.

A gyurmát nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Ha nincs mézeskalács kiszúrónk, szikével is kivághatjuk a házikó formát; előnye, hogy többféle méretben elkészíthetjük a házikót. Sütemény kiszúróval szív, virág stb. mintát vághatunk lapokba.

Ha kézzel vágjuk, ügyeljünk a pontos méretezésre! Készítsünk sablont, rajzoljuk meg papíron a ház falait. Két-két egyforma méretű  lap kell a homlokzathoz és a hátfalhoz, valamint az oldalfalakhoz. A lapokba vágjunk ablakokat, ajtót.

Mézeskalács kiszúró

 

Hagyjuk a házikó falait megszáradni, ez szobahőmérséklettől függően 1-3 napig eltarthat. Amíg a gyurma nem száradt ki teljesen, könnyen törik, repedezik. Száradás után – ha szükséges – csiszoljuk simára az éleket.

Jöhet a ragasztás! Dekupázsragasztó, vagy univerzális ragasztó egyaránt megfelelő.

A ragasztás helyét modellgipsszel kozmetikázhatjuk, száradás után a felületet csiszoljuk simára.

Hangulatos mécsestartó – teamécsessel, LED mécsessel és (a házikó méretétől függően) fényfüzérrel is megvilágítható.

Soha ne hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül!

Ötlet, fotók: La chica de la casa de caramelo

hirdetés
2 válaszok
  • Mesterházy Mónika
   Mesterházy Mónika says:

   Kedves Zsuzsi, a házikó méretétől függően 30-50 dkg anyagot igényel, mi modellpasztából készítettünk két kb. 10×10 centis házikót (mézeskalács ház kiszúrót használtunk)

   Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 − 12 =

hirdetés