Meditáció, egyensúly, művészet. Gravity Glue: gravitációval „ragasztott” kőszobrok

Időről időre bemutatunk olyan alkotókat, akik „kilógnak a sorból”, művészetük rendhagyó és sok esetben megismételhetetlen, ahogy az a nagy formátumú művészekről is elmondható. Sokuk számára az alkotótevékenység csak szabadidős tevékenység – nem is tartják művésznek magukat, annak ellenére, hogy alkotásukkal elkápráztatják az embereket.

Az önkifejezésnek különös, különleges formáját emelte mesteri szintre a kanadai születésű, USA-ban élő Michael Grab is, aki „egyensúlyozó művészként” kövekkel dolgozik, ún. zen-kőszobrokat alkot, és nem használ semmiféle ragasztóanyagot. Az egymásra halmozott köveket a gravitáció tartja össze – innét a név, Gravity Glue – és ez a tény, főleg bonyolultabb kőszobrok esetében szinte hihetetlennek tűnik.

Az alkotó weboldalán található információk szerint 16 országban készített zen-kőszobrokat, Európában is járt, minden évszakban dolgozik. A Grab által képviselt alkotótevékenység a tájművészet különleges ága; a kőszobrokról készített fotók harmóniát közvetítenek, a művésznek a Facebookon több száz, az Instagramon is több tízezer követője van. 

Michael Grab elmondása szerint 2008-ban egy balesetet követően kezdett kövekkel „egyensúlyozni”, ami aztán átcsapott szenvedélybe. Vallja: terápiás hatása van annak, hogy a természetben alkot, lassú mozdulatokkal, meditatív állapotban, elcsendesedett elmével.

– Kreatív, aktív meditáció a természetben. Ez a tevékenység a teremtés archetípusa, spirituális élmény, kapcsolódás a transzcendenshez.

Gravity Glue a Facebookon >>

Web: www.gravityglue.com

 

A Római-parti Kőkertről itt olvashatsz

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =

hirdetés