Mediterrán falatok: garnéla, királyrák sörtésztában
A garnéla vagy a királyrák bundázva, sörtésztában is elkészíthető. Általában azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem kedvelik a tenger gyümölcseit.
Hozzávalók 2 személyre
A sörtésztához
2 tojás
10 dkg liszt
2 dl tej vagy kefir (külföldön íróval készítik)
1 tk sütőpor
10-12 dkg tisztított mirelit garnélarák vagy királyrák
2-3 apróra vágott mogyoróhagyma vagy 1-2 zöldhagyma
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
kevés friss chili papírika apróra vágva (elhagyható)
őrölt paprika, kevés fekete bors
1 mk só
növényi olaj a sütéshez és a pácoláshoz
Elkészítés
A garnélát (vagy királyrákot) egy kisebb tálban keverjük össze 2-3 ek olívaolajjal, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, chilit, és hagyjuk egy kis ideig pihenni.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, az őrölt paprikát, a borsot, a sót.
A tojásokat verjük fel, apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet, a tejet (kefirt vagy írót). Figyeljünk arra, hogy inkább sűrű, mint híg tésztát kapjunk.
Végül forgassuk bele a masszába a pácolt garnélát/királyrákot.
Hevített olajba adagoljunk evőkanálnyi tésztát, ügyelve arra, hogy mindegyikben legyen garnéla/királyrák, és süssük aranybarnára.
Szedjük papírtörlőre, csepegtessük le róla a felesleges olajat. Rizzsel tálaljuk, friss házi fokhagymaöntettel locsoljuk meg fogyasztás előtt.
A bundás garnélát a mediterrán országokban többnyire fokhagymaszósszal és/vagy friss – nyers – paradicsommártással tálalják. A fokhagymaöntet az alábbi hozzávalók keveréke, felhasználás előtt hűtsük be: 8 zúzott fokhagyma, 1 dl fehérborecet, 2 dl víz, 1 tk só, 2 tk cukor és apróra vágott zöldhagyma (utóbbi elhagyható).
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.