Mediterrán kisváros a ködös Albionban | Pláza nincs, így igazán vonzó!

A nagyvárosi élettől, rohanó tempó elől menekülő embereknek kedvenc célpontjai lettek az utóbbi években a cornish kisvárosok. Ezekben a kisvárosokban nincsen sok látnivaló, nincsenek hatalmas múzeumok, nincsenek hatalmas plázák, sőt, még bevásárlóközpontok sincsenek…

map_of_cornwallHogy miért jönnek mégis turisták ezrei a cornish kisvárosokba? (Cornwall Délnyugat-Anglia egyik megyéje.) Azért, mert itt felfedezhetik az emberléptékű kisvárosi élet mindennapjait, s ennek a csodalatos világnak az értékrendjét.

A 2200 lakosú Fowey városka Plymouthtól délre, Cornwalltól nagyjából egyórás autóútra található; kanyargós, dimbes-dombos utakon lehet megközelíteni. Ha szerencsés a vándor, és talál magának parkolóhelyet, máris felfedezheti a mediterrán kisváros csodáit a ködös Albionban.

Elegáns szállodák, kastélyok, ragyogóan karbantartott 13. századi várak között sétálhat az ide látogató.

A domb tetején a Place House látható. 1475-ben kezdték el építeni. Eredetileg erőd volt az angol partokon, mai, kastélyvár formáját 1817-45 között nyerte el.

A foweyi templomot 1336-ban építették; 1457-ben a franciák lerombolták. A templomot négy évvel később újraépítették, mai formáját 1684-ben nyerte el.

A mediterrán kisváros hangulatos szűk utcáin aztán valóban meg lehet kezdeni az időutazást! Az utcákon régies, korhű üzletek, az emberek nem rohannak, ráérősen sétálnak az ódon falak között – ebben a nyugodt, emberléptékű miliőben pár nap alatt maximálisan fel lehet töltődni.

 

Szerző és fotók: Andre Horvath

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 4 =

hirdetés