Medvehagymás-baconos túrógombóc medvehagyma mézzel
Medvehagymaszezon van. Sokféle ételt ízesíthetünk medvehagymával – a túrógombóchoz is remekül illik. Mézet is készítenek belőle. A medvehagyma méz fűszeresen édes, kellemes aromájú, pikáns, zöldes árnyalatú mézkülönlegesség. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású; gátolja az érelmeszesedést, tisztítja a vért, kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, csillapítja az idült köhögést.
Hozzávalók
50 dkg túró
4 tojás
kb. 5 apróra vágott medvehagymalevél
10 dkg búzadara
10 dkg szeletelt bacon
csipet só
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A túrót morzsásra keverem egy nagy csipet sóval, hozzáadom a 4 tojássárgát, az apróra vágott medvehagymalevelet, végül a búzadarát, majd beleforgatom a 4 tojásfehérjéből vert laza habot is. (A tojásfehérjét nem szükséges kemény habbá verni.) A masszát bő egy óráig szobahőmérsékleten pihentetem.
Közben kb. 10 dkg bacon szeletet serpenyőben ropogósra sütök; hagyom kihűlni.
A túrós masszából kis gombócokat formálok vizes kézzel, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm. Amikor a gombócok felemelkednek a felszínére, még 2-3 percig hagyom főni őket.
A túrógombócokat tálra szedem, meglocsolom a bacon kisült zsírjával, majd meghintem a morzsásra tört baconnel, és kevés medvehagyma mézet csorgatok rá.
Recept, fotó: Gallov Andrea
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.