Medvehagymás-diós túrópogácsa

Nemcsak a tavaszi medvehagymaszezonban készíthető el ez az ízletes pogácsa. Ha az apróra vágott medvehagymát kis adagokban lefagyasztjuk, bármikor felhasználhatjuk év közben. A megadott hozzávalókból kb. 3 nagy tepsi apró pogácsa süthető, több részletben is, a nyers tészta becsomagolva hűtőszekrényben napokig tárolható.

Hozzávalók

250 g tehéntúró

25 dkg liszt 

10 dkg hideg vaj vagy sertészsír (a fotón látható pogácsához zsírt használtunk, karakteresebb ízt ad neki)

2 tojás + 1 sárgája a kenéshez

maréknyi durvára tört, pirított dió

egy csokor medvehagyma apróra vágva

1 tk sütőpor

kb. fél ek só

fél mokkáskanálnyi őrölt feketebors (elhagyható)

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sütőporral egy nagyobb keverőtálban, majd morzsoljuk össze a zsiradékkal (vajjal vagy sertészsírral) és a túróval, ezután adjuk hozzá a tojásokat, az apróra vágott medvehagymát, a pirított diót, sózzuk, fűszerezzük. Sütés előtt pihentessük 1-2 óráig.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. egy centis vastagságúra, a tetejét éles késsel vagdossuk be négyzetrácsosan, és kisebb, kb. 3 centi átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojássárgájával és előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig 170-es hőfokon.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 3 =

hirdetés