Medvehagymás-diós túrópogácsa
Nemcsak a tavaszi medvehagymaszezonban készíthető el ez az ízletes pogácsa. Ha az apróra vágott medvehagymát kis adagokban lefagyasztjuk, bármikor felhasználhatjuk év közben. A megadott hozzávalókból kb. 3 nagy tepsi apró pogácsa süthető, több részletben is, a nyers tészta becsomagolva hűtőszekrényben napokig tárolható.
Hozzávalók
250 g tehéntúró
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj vagy sertészsír (a fotón látható pogácsához zsírt használtunk, karakteresebb ízt ad neki)
2 tojás + 1 sárgája a kenéshez
maréknyi durvára tört, pirított dió
egy csokor medvehagyma apróra vágva
1 tk sütőpor
kb. fél ek só
fél mokkáskanálnyi őrölt feketebors (elhagyható)
Elkészítés
A lisztet keverjük el a sütőporral egy nagyobb keverőtálban, majd morzsoljuk össze a zsiradékkal (vajjal vagy sertészsírral) és a túróval, ezután adjuk hozzá a tojásokat, az apróra vágott medvehagymát, a pirított diót, sózzuk, fűszerezzük. Sütés előtt pihentessük 1-2 óráig.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. egy centis vastagságúra, a tetejét éles késsel vagdossuk be négyzetrácsosan, és kisebb, kb. 3 centi átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojássárgájával és előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig 170-es hőfokon.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.