Medvehagymás kifli

hirdetés

Korábban már írtunk tavaszi gyógynövényünk, medvehagyma jótékony hatásairólA medvehagyma nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is, kora tavasszal bújik ki a földből és áprilisi elvirágzásáig tobzódhatunk benne. Gyűjtése nagy körültekintést igényel, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel; mindkét növény levele mérgező!

Nyersen, apróra vágva szendvicseket ízesíthetünk medvehagymával, vagy salátákhoz keverve is fogyaszthatjuk. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával). Medvehagyma pestót is készíthetünk – olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva. A spenóthoz hasonlóan főzelékként is elkészíthetjük. Bárhogy is használjuk fel, kellemes aromát ad az ételeknek. A medvehagymás pogácsa receptje >>

hirdetés 

hirdetés 

Margó medvehagymás kiflije

Hozzávalók a tésztához

70 dkg liszt

5 dkg élesztő

1 dl tej

6 dkg cukor

1 dl étolaj

1,5 dl kefir (kispohár)

2 db tojás + tojás a kenéshez

A tetejére lenmag vagy szezámmag

Hozzávalók a krémhez

3 dkg só

20 dkg vaj

12,5 dkg krémsajt (Philadelphia)

1 kis csokor medvehagyma

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, az étolajat, a kefirt, pici sót, és tejben felfuttatott élesztőt. Géppel alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, majd cipónkét félre (érdemes mérni).

A vajat, a sóval és a krémsajttal krémesre keverjük, a medvehagymát ollóval nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a krémhez, majd az egészet egy botmixerrel felhabosítjuk. A kimért cipókat vékonyra nyújtjuk (köralakban), az alsó lapot megkenjük a krém 1/4 részével, majd befedjük egy sima lappal. A széleit kicsit lenyomkodjuk és 16 egyforma cikkelyre vágjuk. A cikkelyeket, a szélesebb felüknél kezdve feltekerjük. A kifliket sütőlapra helyezzük, felvert tojással megkenjük. Szórhatunk rá sajtot, szezámmagot, lenmagot, enélkül is nagyon finom! Előmelegített sütőben, 180 C° fokon aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Tuska Margó

 

by Margó a Facebookon

By Margó

 

 

Ajánló

Hámán táska fehér, kakaós tésztából, mák-, lekvár, fehér csokis töltelékkel

Mille-feuille citromos mascarpone krémmel, áfonyával

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás