Medvehagymás kifli
Korábban már írtunk tavaszi gyógynövényünk, medvehagyma jótékony hatásairól. A medvehagyma nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is, kora tavasszal bújik ki a földből és áprilisi elvirágzásáig tobzódhatunk benne. Gyűjtése nagy körültekintést igényel, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel; mindkét növény levele mérgező!
Nyersen, apróra vágva szendvicseket ízesíthetünk medvehagymával, vagy salátákhoz keverve is fogyaszthatjuk. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával). Medvehagyma pestót is készíthetünk – olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva. A spenóthoz hasonlóan főzelékként is elkészíthetjük. Bárhogy is használjuk fel, kellemes aromát ad az ételeknek. A medvehagymás pogácsa receptje >>
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Margó medvehagymás kiflije
Hozzávalók a tésztához
70 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 dl tej
6 dkg cukor
1 dl étolaj
1,5 dl kefir (kispohár)
2 db tojás + tojás a kenéshez
A tetejére lenmag vagy szezámmag
Hozzávalók a krémhez
3 dkg só
20 dkg vaj
12,5 dkg krémsajt (Philadelphia)
1 kis csokor medvehagyma
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, az étolajat, a kefirt, pici sót, és tejben felfuttatott élesztőt. Géppel alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, majd cipónkét félre (érdemes mérni).
A vajat, a sóval és a krémsajttal krémesre keverjük, a medvehagymát ollóval nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a krémhez, majd az egészet egy botmixerrel felhabosítjuk. A kimért cipókat vékonyra nyújtjuk (köralakban), az alsó lapot megkenjük a krém 1/4 részével, majd befedjük egy sima lappal. A széleit kicsit lenyomkodjuk és 16 egyforma cikkelyre vágjuk. A cikkelyeket, a szélesebb felüknél kezdve feltekerjük. A kifliket sütőlapra helyezzük, felvert tojással megkenjük. Szórhatunk rá sajtot, szezámmagot, lenmagot, enélkül is nagyon finom! Előmelegített sütőben, 180 C° fokon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
by Margó a Facebookon
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.