Medvehagymás-sajtkrémes csiga
A medvehagyma különösen ízletessé teszi, idényen kívül medvehagyma helyett 1-2 gerezd zúzott fokhagymát keverhetünk a töltelékbe.
Hozzávalók 18-20 csigához
Tésztához
50 dkg liszt
7 g szárított élesztő
1 tojás
0,5 dl olaj
1,8 dl tej
2-4 tk só (ízlés szerint)
1 tk cukor
Töltelékhez
1 csokor medvehagyma (5 dkg)
6 dkg vaj
3-4 dkg reszelt sajt
só, bors ízlés szerint
Kenéshez
1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel ruganyos, fényes tésztává dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük.
A megmosott medvehagymát apróra vágjuk, a reszelt sajttal és a vajjal alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
Megkenjük a medvehagymás vajjal, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk szellősen, fél óráig pihentetjük sütés előtt. Megszórhatjuk lenmaggal vagy szezámmaggal.
Mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg 1-2 ek vízzel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
Fotó és recept az Abroszra való blog alapján, apró változtatásokkal: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.