FelkéSZÜLNI, kész, rajt! Miként lehet lelkileg is felkészülni a várandósságra és a szülésre?

Felgyorsult, teljesítményorientált világban élsz, melynek hatásai alól nem tudod kivonni magad. Igyekszel kézben tartani, irányítani, kiszámítani az életed, és közben valahol talán elveszítetted a kapcsolatot ősi hagyományaiddal és a természettel.

Eldöntöd pároddal, hogy babát szeretnétek, de nem érkezik…
Elhatározod, hogy hogyan szeretnéd megélni a várandósság időszakát, de a rózsaszín tervek helyett teljesen más vár rád…
Részletesen megtervezed, hogy hogyan szeretnél szülni, de a valóság mégis másképp alakul…

Vannak helyzetek, ahol a döntéseid egyszerűen hatástalanok. Hiába dördül el a startpisztoly, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted.
Miért van ez így? Mit kéne belátni és másképp csinálni?

varandos2Elődeinknek számtalan praktikája, technikája, rítusa, szokása, hagyománya volt a megfoganás elősegítésére, a várandósság idejére éppúgy, ahogy a gyermek világrajövetelére és gyermekágyas időszakra. Mára ezek eltűntek, kikoptak az életünkből, űrt hagyva maguk után.

A megfoganáshoz hasonlóan maga a várandósság és a szülés is a testben lezajló folyamatok, változások egymásutánja. Azonban a testi történésektől nem lehet és nem is szabad elválasztani a lelki változásokat. Bár a látható folyamatok testi szinten történnek, muszáj a láthatatlan érzelmekkel, érzésekkel is foglalkozni. Az ősi hagyományok eltűnésével megfakult a lélekkel való foglalkozás magától értetődő volta is.

A várandósságra és szülésre való testi felkészülés viszonylag egyértelmű és kézenfekvő. De miként tudsz lelkileg is felkészülni? Néhány kérdés, amit érdemes végiggondolni, ha erre készülsz:

Bízol-e azokban a szakemberekben, akikkel kapcsolatban vagy?

Ha nincs meghitt, bizalmi légkör, ha nem érzed magad komfortosan és fesztelenül, ha nem kíváncsiak arra, hogyan érzed magad, ha érzéketlenül bánnak veled, ha nincs idő, vagy kínos kérdezni, érdemes elgondolkodni a váltáson.

Gyűjtöttél-e információkat a rád váró történésekről?

A tájékozottság, a felkészültség növeli az önbizalmat, a kompetenciaérzést. A tájékozódást illetően azonban érdemes kellő körültekintéssel eljárni és megtalálni a hiteles forrásokat, legyen szó szakemberről, segítőről vagy szakirodalomról.

El tudod-e fogadni, hogy lelked lassabban készül fel valamire, mint ahogy azt szeretnéd?

Ha tudod, hogy testi szinten minden rendben van, a megengedő türelem kifizetődő erény, mert hozzásegít a megfoganáshoz, a baba kihordásához, majd a vajúdás alatti természetes, saját ütemben történő táguláshoz. A látszólag tétlen várakozás is elengedhetetlenül fontos valamennyi szakaszban, mert a lélek ilyenkor is dolgozik.
Szembenéztél-e a félelmeiddel? Félni a legemberibb dolog. De ha ez a félelem ledermeszt, megbénít és gátol a folyamataidban, még a várandósság előtt érdemes kideríteni a gyökerüket. Félelmeid, túlzottnak tűnő szorongásaid önismereti munkával kezelhetővé szelídíthetők.

Tudsz-e elfogadni és elengedni?

A vezényszavak sem a babavágyás, sem a babavárás során nem működnek, nem uralhatsz mindent. Be kell látnod saját határaidat, és alá kell rendelned magad a téged meghaladó erőknek.

Kézbe vetted-e, feldolgoztad-e saját születésed történetét?

Az ugyanis mély élményként él benned, mely a mindennapjaidat, a stresszre adott reakcióidat is képes befolyásolni. Születésed olyan alapélmény, mely meghatározza a változásokhoz való viszonyulásodat, megküzdési stratégiáidat, életed minden területére kihat valamilyen formában.

Bár a babátok megfoganása, vagy a világra jötte valamennyi részletében nem tudsz előre dönteni, de a lelki felkészülést tudatos döntéssel választhatod. Felelősséget vállalva önmagadért és leendő gyermeketekért érdemes végig járni ezt az utat, mielőtt ő megérkezik. Nincs mire várni: felkészülni, kész, rajt!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + tizenhárom =

hirdetés