Meggyes-mákos kocka meggyöntettel
Meggyes is, mákos is, fenomenális. Veronika megint kisütött valami finomat.
Hozzávalók a tésztához
15 dkg vaj, 30 dkg cukor, 5 tojás, 30 dkg darált mák, 25 dkg liszt, 1,5 zacskó sütőpor, 4,5 dl tej, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2 teáskanál vaníliakivonat
Hozzávalók a meggyzseléhez
1 nagy üveg meggybefőtt, 2 piros zselépor, 4 evőkanál cukor
Elkészítése
Összevegyítjük a lisztet a mákkal és a sütőporral. Habosra keverjük a vajat a cukorral és az ízesítőkkel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, mindegyikkel alaposan elkeverjük. A lisztet a tejjel felváltva a vajas masszához adjuk, jól összedolgozzuk. Kikent, lisztezett kb. 38×25 centis tepsibe öntjük. Beleszórjuk a lecsepegtetett és liszttel megszórt meggyszemeket. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. (Előfordulhatnak magok a befőtt meggyben, ezért magunk, de főleg a gyerekek miatt legyünk körültekintőek falatozás közben. A szerk.)
Miután kihűlt, elkészítjük a meggyzselét. A meggylét felforralom, a zseléport kevés hideg lével és zacskónként 2 evőkanál cukorral elkeverem és lassan a többivel összekeverem. Egyet forr és máris lezárom. Hagyom 1-2 percet állni, majd 2 részletben a sütire öntöm és elsimítom.
Jó étvágyat kívánok hozzá! Veronika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.