Meggyes rétes egyszerűen összeállítható házi rétestésztából
Ez a rétestészta egyszerűen és gyorsan összeállítható. Bármilyen töltelékhez kiváló.
Hozzávalók 3 rúdhoz
25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsíros tejföl
1 csipet só
1/2 ek ecet
5 dkg zsír (lehet kacsazsír is)
Töltelékhez
80 dkg magozott meggy, vagy lecsepegtetett befőtt
cukor ízlés szerint
rudanként 3 ek búzadara
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
olvasztott zsír a kenéshez
porcukor szóráshoz
Elkészítés
A meggyet magozzuk ki. A kimagozott meggyet cukrozzuk meg, s hagyjuk állni kis ideig.
A tészta összetevőit tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. Nagyon gyorsan összeáll. Vegyük ki az edényből, és dolgozzuk ki alaposan. Nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük meg zsírral.
Tekerjük fel, és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben legalább fél óráig (több órát is pihenhet). Ezután vágjuk 3 egyenlő részre.
A deszkát – vagy munkalapot – és a tésztát hintsük meg liszttel, a tésztát nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra. Nagyon szépen nyúlik, szinte átlátszóra nyújtható.
A kinyújtott tésztát hintsük meg búzadarával.
A meggyet csepegtessük le (nem szükséges kinyomkodni, a gríz felszívja a felesleges levet). Hintsük meg cukorral, a fűszerekkel és a darával, keverjük el, majd szórjuk a tésztára.
A szokásos módon tekerjük fel: a végeit hajtsuk alá, a tetejét kenjük le zsírral.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sül.
A kész réteseket szórjuk meg porcukorral és recés késsel szeleteljük fel.
Tipp: szép, fényes mázt kapunk, ha a rétesre kevés vízzel felmelegített baracklekvárt kenünk.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi
Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.