Meggyes-sárgabarackos piskóta

 

A piskóta receptje roppant egyszerű: annyi evőkanál porcukrot és lisztet adunk hozzá, ahány tojásból készül. Készíthető 4-6-8 tojásból. Fontos, hogy előmelegített sütőben süssük és két centinél ne legyen magasabb a tepsibe, tortaformába borított massza. Sütőport felesleges hozzáadni, de van, aki esküszik rá. A tojásokat szétválasztva használjuk fel: a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, egy másik tálban a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, majd a kétféle habot összeöntjük, hozzászitáljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Van azonban ennél gyorsabb megoldás is, így is tökéletes lesz a tészta. 

Miután a tojásfehérjét kemény habbá verted a cukorral, add hozzá a tojássárgáját és folytasd a gépi keverést. Nem szükséges a sárgáját külön edényben habosra verni a cukorral, időt és egy keverőtálat (mosogatást) takaríthatsz meg.

A sárga habhoz szitáld a lisztet és óvatos mozdulatokkal keverőlapáttal keverd a masszát csomómentesre. A masszát borítsd sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Mikor kerüljön a massza tetejére a gyümölcs, a kimagozott meggy, cseresznye vagy az apróra vágott barack?

Ha sütés előtt szórod rá a masszára, a gyümölcs lesüllyed.

Érdemes a piskótát elősütni, de csak annyira, amíg lágy kéreg nem képződik a tetején.

Ekkor vedd ki a sütőből és nyomkodd rá a gyümölcsöt. Így látványosabb lesz a süti és nem ázik szét a tészta. 

Egy régi praktika szerint akkor is a sütemény felszínén marad a gyümölcs, ha előzetesen lisztbe forgatjuk. Tapasztalataink szerint jobb módszer az elősütés, főleg lédús gyümölcsöknél, melyeken a liszt ragacsos réteget képez…

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =

hirdetés