Megunhatatlan klasszikus: kókuszgolyó
Egy klasszikus, retró édesség, amivel nemigen lehet melléfogni. A gyerekeknek nagy sikerélményt jelent, ha előrukkolhatnak egy saját készítésű desszerttel, ehhez a kókuszgolyó tökéletes választás lehet. Van, aki lágy vajat kever a masszába, van aki sárgabaracklekvárt; ízlés dolga, kipróbálható mindkét változat.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz
35 dkg finomra darált háztartási keksz (készen is kapható) – zabkeksszel is kipróbálható
3-4 ek sárgabaracklekvár vagy kb. 5 dkg puha vaj
2 ek cukrozatlan kakaópor
kb. 1 dl tej
2 ek rum vagy rumaroma
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint – a cukor alternatív édesítőszerrel kiváltható)
kb. 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
Az összetevőket – a kókuszreszelék kivételével – keverjük alaposan össze egy keverőtálban. Kézzel is összedolgozhatjuk, ha már kezd összeállni. Jól formázható, közepesen kemény masszát kell kapnunk – a tejet ehhez mérten apránként adagoljuk.
A masszából formázzunk a két tenyerünk között 2-3 centi átmérőjű golyókat, ezeket hempergessük meg kókuszreszelékben.
Szerkesztői megjegyzés: nálunk a lekváros változat jobban bevált.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.