Melomakarona. A görögök fenséges karácsonyi mézes sütije

gorog_mezes_suti1600

Ez a különleges görög karácsonyi sütemény (Μελομακάρονα) nem tartozik a legdekoratívabb édességek közé, de az íze fenséges! Hosszú ideig eltartható, gasztroajándéknak is kiváló.

Összetevők

2 csésze olívaolaj

3/4 csésze cukor

3/4 csésze narancslé

1/4 csésze konyak (nálam whisky)

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbón

7 csésze liszt

1/2 csésze búzadara

1 narancs reszelt héja

1 tk fahéj

Sziruphoz

1 csésze víz

1 csésze cukor

1/2 csésze méz

1 narancs reszelt héja (a leve is hozzáadható)

1/2 citrom leve

1 fahéjrúd

4-6 szegfűszeg

10 dkg cukrozott darált dió a szóráshoz

Elkészítés

Az olajat, a narancslevet, az alkoholt és a cukrot alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a narancshéjat is.

A lisztet vegyítsük el a sütőporral, a szódabikarbónával, a darával és a fahéjjal, majd öntsük rá a nedves összetevőket és gyúrjuk össze.

gorog_mezes_suti2aA lisztből 1 csészével kevesebbet adjunk hozzá, összedolgozás közben még adagoljuk (nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit vesz fel). A tésztát nem szükséges alaposan kidolgozni, a lényeg, hogy könnyen formázható legyen.

Az elkészült masszából formázzunk kis 30-40 grammos golyókat. (Érdemes konyhai mérleget használni, hogy egyformák legyenek.) A tenyerünkkel formázzuk oválisra, majd sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsikre. A gombócokat villával kicsit lapítsuk le. A villa barázdáiban jól megtapad a dió.

Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon légkeveréssel süssük aranybarnára. Sütési idő kb. fél óra.

A szirup hozzávalóit tegyük egy lábasba és legalább 10 percig forraljuk. Ha narancslevet is teszünk a szirupba, annyival kevesebb vizet adjunk hozzá.

A még forró süteményre öntsük a szirupot. Pár percig hagyjuk ázni, majd szedjük ki tálcára, és szórjuk meg gazdagon cukrozott darált dióval.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog

 

hirdetés
2 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás a(z) Mesterházy Mónika bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − kettő =

hirdetés