Menjünk piacra! Képek, tippek, receptek

Bárhol is járunk, érdemes feltérképezni a helyi piacok, vásárcsarnokok kínálatát. A piacok hangulata varázslatos – ha tehetjük, néha indítsuk piacon a napot (legalább hétvégén). A napokban az egri piacon jártunk, a belvárosban, jól megközelíthető helyen található. Képriportunk a kora őszi piaci kínálatból ad ízelítőt.

A Katona István téri piaccsarnok napi élelmiszer, zöldség, gyümölcs és virágpiacként üzemel, hús, baromfi, hal, pékáru, sütemény, édesség, savanyúság, gyógynövény, büfé, tejtermék és vegyes üzletekkel. Természetesen őstermelők is kínálják terményeiket, portékáikat; gyümölcs, méz, erdei és termesztett gomba, tojás, tészta, savanyúság, hús, tejtermék egyaránt megtalálható a kínálatukban.

A fedett piaccsarnok előtti teret idénynek megfelelően palánta, virág, vetőmag, oltvány, zöldség-gyümölcs színesíti. Amíg fotóztunk, néhány árus elmondta véleményét az egri piacról. Az egri piac kifejezetten hangulatos, de szerintük az ország egyik legdrágább piaca. Az árusok jó része ugyanis nem helyi őstermelőtől szerzi be az árut, szerintük nincs elegendő aktív őstermelő a környéken, akik ki tudnák szolgálni a helyi igényeket.

A díszkáposzta üdítő színei és érdekes csipkés struktúrája hangulatos dísze az őszi kerteknek vagy a dézsás összeállításoknak. A fodros levelek a lila, a bíbor, a zöld és a fehér szín kombinációjában tarkállanak és kitűnően alkalmasak rá, hogy az egynyáriak után se hiányozzanak a színek a balkonról. Bár némileg fagyérzékeny növény, az enyhe mínuszokat még könnyedén átvészeli, s az enyhébb teleken egészen tavaszig díszlik >>

A krizantém görög eredetű neve aranyvirágot jelent, és már az ókorban is jelentős kultusza volt, főleg Kínában, ahol elsősorban a magányosság, a nyugalom és a szépség szimbóluma volt. Később Japánban is olyannyira megkedvelték, hogy az ország címerét díszítették vele, s az uralkodók trónusa mai napig a híres Krizantém trón. A krizantém virágzása mindenképp a tél közeledtét jelzi, mivel gyakorlatilag az ősz utolsó virága, s virágzásához napi 13-14 óra sötétre van szüksége. A túlzott meleget sem kedveli; a 30 fok feletti hőmérséklet már károsíthatja. Jellemzően októberben virágzik, de takarással ez novemberig kitolható, ezért is kerül minden évben a sírokra halottak napján >>

India és a mediterrán térség jellegzetes fűszernövénye, mely kellemes friss illatával és értékes illóolajával elengedhetetlen alkotóeleme a hagyományos és igényes konyhaművészetnek, gondoljunk csak az olasz konyhára >>

hirdetés 

hirdetés 

Idei termés & idény

A dió jótékony hatása igazán nyersen érvényesül, hiszen így megtartja vitamin- és ásványi anyag tartalmát. A dióbélnek kiemelkedően magas a vitamintartalma: jelentős A-, B5- és C-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban – főleg kálium-, foszfor- és kalciumtartalma jelentős -, ezért is érdemes fogyasztanunk.  Bővebben >>

Ínyencség: fokhagyma gerezdek parmezános bundában >>

Fokhagyma krémleves

Hozzávalók: egy fej (nem egy gerezd!) lehetőleg zsenge fokhagyma, 1 közepes méretű vöröshagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 tyúkhúsleves vagy erőleves kocka, fél liter víz, só, fehér- és fekete bors. Szóráshoz: snidling vagy petrezselyem, reszelt sajt.

Elkészítés: A fokhagymát zúzzuk pépessé, a vöröshagymát vágjuk apróra, majd fonnyasszuk meg a bacon zsírjában. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát és forraljuk össze. A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt, a borsot, sózzuk ízlés szerint és botmixerrel pépesítsük. Ha sűrűn szeretjük, adjunk hozzá burgonyakeményítőt!

Tálaláskor a tányér aljára tegyünk reszelt sajtot. Adjunk hozzá krutont, bacon chipset és szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel. Nagyon finom és egészséges!

A szelídgesztenye termésének pürésített, ízesített változata közkedvelt alapanyaga édességeinknek, sokféle finomságot ízesíthetünk vele. Ősszel, télen hazánkban is megjelennek a közterületeken az árusok, forró sült gesztenyét kínálva a hidegben a járókelőknek. A szelídgesztenye termését érdemes otthon is fogyasztani, sütve vagy főzve – nagyon egészséges! Természetesen gesztenyepürét is készíthetünk házilag. Folytatás >>

Recept: lencsés, kukoricás spagetti >>

Nashi, a japán körte

Birsalma

Klasszikus őszi, téli ínyencség: fahéjas, diós birsalmasajt >>

Sült birsalma szilvalekvárral, dióval >>

Gyors szilvás szelet >>

Omlós szilvás pite >>

Csipkebogyó – C-vitaminbomba

Egri piros alma – történelmi almafajta. Augusztus elején-közepén érik. Gyümölcse nagy, sötétpiros. Íze savas, kellemesen fűszeres.

Sütőtök

5 sütőtökös recept >>

Házi szörpök, lekvárok

hirdetés 

hirdetés 

Szárított gyógy- és fűszernövények

A diólevelet 12 órán át hagyjuk ázni, majd készítsünk belőle főzetet. Májregeneráló hatású. A diólevélben található anyagok enyhítik a májpanaszokat, serkentik a méregtelenítést, emésztést.

Fotó: Életszépítők © Ymon

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + húsz =

hirdetés