Meglepő, de a vagyon, a fiatalság, a gyerek nincs hatással a boldogságra. Mennyire vagy elégedett az életeddel? Gyorsteszt

Induljunk ki a fenti képből. A fotón egy boldognak – legalábbis vidámnak – tűnő fiatal nőt látunk, tegyük fel, hogy a kép nyaralás alatt készült. Rengeteg ismert ember tölt fel hasonló hangulatú képet az Instagramra, a Facebookra magáról, az utazásairól, mindennapjairól. Képeikkel azt sugallják: boldogok, jól élnek, s ezt fotók, videók formájában szívesen meg is osztják másokkal. A befogadók reakcióját illetően három dolog lehetséges: 1. jó érzések töltik el őket a képek láttán, 2. nem érdekli őket az efféle „magamutogatás”, 3. irigységet és szorongást élnek át, ráadásul ez a hatás számukra sem mindig egyértelmű…

Boldogság a felszínen – ezt a címet adhatnánk a képnek, a fotóválasztás tudatos. A boldogság, elégedettség ugyanis nem a külsőségekből fakad. S miközben hasonló fotók alapján ítélünk meg embereket, irigyelve őket a lehetőségeik miatt, nem nagyon gondolunk bele, hogy mi minden lehet a látszat mögött. Például: szorongás (mert a külvilágnak sugallt „boldogságversenyben” nem szabad lemaradni); magány, mocskolódó, negatív visszajelzések stb. Az ismertségnek is vannak árnyoldalai…

Nagy általánosságban elmondható, hogy aki pszichésen rendben van, az már elégedett, sőt boldog is lehet.

Az emberi boldogság csak az elmúlt 15 évben vált a pszichológia egyik legfontosabb témakörévé, ám a boldogság fogalmát nehéz precízen meghatározni. A mai napig nincs teljes egyetértés a pontos definíciót illetően. A szakemberek gyakran használják az „érzelmi jóllét”, illetve az „élettel való megelégedettség” kifejezéseket a boldogság körülírásához. Az egyik definíció szerint:

A boldogság az öröm, a megelégedettség, a pozitív jóllét élménye, amely együtt jár azzal az érzéssel, hogy az élet jó, értelmes és érdemes élni.

Van, akinek ehhez elég, hogy van munkája, otthona, családja, egészséges. Van, akinek mindene megvan, mégsem elégedett, sőt…! A szerény anyagi körülmények között élőknek hihetetlennek tűnhet, de nem egy multimilliomos szorong, a vagyona esetleges elvesztése, a jólét (és a látszat) fenntartása miatt… Minden relatív. A boldogság, elégedettség nagyban függ attól, hogy milyen elvárásokat támasztunk magunkkal, az életünkkel szemben – s hogy képesek vagyunk-e elérni, fenntartani, nem túl nagy áldozatok, küzdelmek árán.

A kutatások alapján az alábbi öt tényező szinte egyáltalán nincs hatással a boldogságunk szintjére: megnyerő külső, kellemes éghajlaton való élet sok napsütéssel, gyerekek, fiatalság, vagyon. Meglepő, ugye?

A gyerekekre vonatkozó kitétel biztosan magyarázatra szorul, hiszen az, hogy a gyerekek boldogabbá teszik az életünket, mélyen beleivódott a közfelfogásba. Valóban, sok szülő állítja, hogy a gyerekek óriási örömforrások, ám a kutatások nem ezt igazolják. Nagyon kevés bizonyíték van arra nézve, hogy a gyerekek boldogabbá tennének minket, sőt, sokszor ennek ellenkezője áll fenn. Mi a helyzet a vagyonnal? Ha megkérdezünk tíz embert, hogy mi tenné őket boldogabbá, a többség egyből rávágná: „több pénz”. Ám a vagyon sem befolyásolja a boldogságot. Ha elegendő pénzünk van a mindennapi élethez, onnantól vagyonunk mértéke csak a többiek vagyonával való összehasonlítás szempontjából fontos. A vagyonszerzésre való összpontosításnak ugyanakkor számos negatív hozadéka van.

***

A kutatók általában egyszerű kérdőívek segítségével mérik a boldogságot. Az „Élettel való elégedettség” skálát Ed Diener és munkatársai alkották meg. Teszteld magad! Adj pontot minden állításra annak alapján, hogy mennyire értesz vele egyet! A hetes skálán az 1-es pont azt jelenti, hogy egyáltalán nem értesz vele egyet, a 7-es pedig, hogy teljes mértékben egyetértesz. 

Mennyire vagy boldog?

Életem a legtöbb szempontból közel áll az ideálishoz. 

1 2 3 4 5 6 7 

Életkörülményeim kiválóak.

1 2 3 4 5 6 7 

Elégedett vagyok saját életemmel.

1 2 3 4 5 6 7 

Mindig sikerült elérnem azokat a fontos dolgokat, amelyekre eddig vágytam az életben.

1 2 3 4 5 6 7 

Ha újrakezdhetném az életemet, szinte mindent ugyanígy tennék.

1 2 3 4 5 6 7 

 

Add össze a pontokat, és nézd meg, melyik kategóriába tartozol:

31-35: Maximálisan elégedett

26-30: Elégedett

21-25: Részben elégedett

20: Semleges

15-19: Részben elégedetlen

10-14: Elégedetlen

5-9: Maximálisan elégedetlen

Az ilyen jellegű kérdőíveken elért pontjaink természetesen némileg változhatnak a pillanatnyi hangulatunk és érzelmi állapotunk függvényében. 

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, az alábbiakat gondold végig:

Amin lehet változtatni, azon próbálj okosan változtatni!

Amin nem tudsz változtatni, azt próbáld elfogadni!

Igyekezz más szemmel nézni a világot!

Ne mások lehetőségeihez, hanem a saját utadhoz mérd magad!

Tanulnunk kellene a hálát, előcsalogatni magunkból. Megérteni, hogy nem kell nagy dolgokra várni. Hogy nem másokhoz képest, javakhoz mérten kell hálásnak lenni. Hanem egyszerűen az életért.

A telhetetlen ember tragédiája, hogy számára az élet önmagában nem elegendő ok az örömre, az elégedettségre. Ezért örömtelen és örökké elégedetlen.

 

Felhasznált irodalom

Louise Deacon: Hogyan értsük meg önmagunkat és másokat? Pszichológia, Scolar Kiadó 2018

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + kilenc =

hirdetés