Méteres kalács
Régebben ferdén vágós süteményként is ismert volt, később méteres kalács néven robbant be a köztudatba ez a finom házi sütemény. Mint azt a neve is jelzi: nagyjából egy méter hosszú sütemény.
Hozzávalók
A tésztához
6 tojás
25 dkg porcukor
1 dl étolaj
1 dl meleg víz
35 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
2 csomag puncs ízű pudingpor
4 dl tej
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
2 ek rum, vagy néhány csepp rumaroma
A mázhoz
20 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj
1 kk citromlé
Elkészítés
A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat, a meleg vizet, és habosra dolgozzuk.
A liszthez szitáljuk a sütőport, és kisebb adagokban a tojásos részhez keverjük.
Elfelezzük a tésztát. Az egyik felébe szitáljuk a kakaóport, s adunk hozzá még két evőkanál vizet is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, elfelezzük, majd óvatosan összeforgatjuk a tésztával (egyik felét az egyikhez, a másik felét a másikhoz adjuk).
Két őzgerincformát alaposan kivajazunk, kilisztezünk, a tésztát belesimítjuk. 180-as hőfokon előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha készen van, kiborítjuk a formából és rácson kihűtjük.
Közben a pudingot felfőzzük a tejjel. Amikor már langyos, elkeverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a rumot is. Teljesen kihűtjük.
A kakaós és a fehér tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a krémmel: egy kakaós, egy sárga, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A mázhoz a csokoládét az olajjal víz felett simára olvasztjuk, hozzákeverünk pár csepp citromlevet, és bevonjuk vele a süteményt.
Tálalásig hűtőben tartjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Sréhen (45 fokos szögben) szeleteljük, így érvényesülnek jól a rétegek.
Recept: by Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.