Mézes béles. Olvasónk békebeli családi receptje
– Ez a süteményrecept nagyon régi, igazi édes, ünnepélyes, krémes nyalánkság, amit mi karácsonykor szoktunk elkészíteni. Békés, családi pillanatokhoz illik – írja Ramóna. Tőle kaptuk a receptet.
Mézes-béles 6 főre
Hozzávalók
A tésztához
50 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 tojás
400 g liszt
1 kk szódabikarbóna
1 ek méz
A krémhez
0,5 l tej
120 g liszt
200 g vaj
250 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 kk étkezési zselatin
A mázhoz
150 g étcsokoládé
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A vajat a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz fölött kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk; vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített sütőben világosra sütjük.
A krém: a liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk, és gőz fölött sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkavarjuk, hogy ne ráncosodjon a teteje.
Közben a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra kikeverjük, és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk.
Egyenletesen megtöltjük a lapokat.
A máz: gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, majd a sütemény tetejére simítjuk.
Fotó, recept: Szabó Ramóna
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.