Mézes béles. Olvasónk békebeli családi receptje

– Ez a süteményrecept nagyon régi, igazi édes, ünnepélyes, krémes nyalánkság, amit mi karácsonykor szoktunk elkészíteni. Békés, családi pillanatokhoz illik – írja Ramóna. Tőle kaptuk a receptet. 

Mézes-béles 6 főre

Hozzávalók

A tésztához

50 g vaj vagy margarin

100 g porcukor

2 tojás

400 g liszt

1 kk szódabikarbóna

1 ek méz

A krémhez

0,5 l tej

120 g liszt

200 g vaj

250 g porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 tojás

1 kk étkezési zselatin

A mázhoz

150 g étcsokoládé

2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A vajat a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz fölött kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk; vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített sütőben világosra sütjük.

A krém: a liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk, és gőz fölött sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkavarjuk, hogy ne ráncosodjon a teteje.

Közben a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra kikeverjük, és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk.

Egyenletesen megtöltjük a lapokat.

A máz: gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, majd a sütemény tetejére simítjuk.

Fotó, recept: Szabó Ramóna

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =

hirdetés