Vitamindús köret: mézes-fűszeres párolt sárgarépa
A sárgarépa egyik felhasználási módja, ha köretet készítünk belőle. A fűszerek nagyszerű ízt adnak neki, a méz kiemeli a sült répa egyébként is édeskés ízét, a fokhagyma pedig kimondottan jó választás hozzá. Ez a köret rántott vagy sült húsok mellé remekül illik, de magában is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók 2 személyre
3 nagyobb sárgarépa
3-4 fokhagymagerezd
olívaolaj
1 ek méz
1 csapott ek oregánó és bazsalikom keveréke (Toscana keverék)
1 kk currypor
1 kk őrölt kurkuma
bors
só
Elkészítés
A sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk gyufaszál vastagságúra. Ezt a technikát Sengirinek, gyufaszálra vágásnak nevezik – kissé időigényes, de megéri a fáradságot. A répát először diagonálisan szeleteljük fel, nagyjából 3-4 cm hosszúságúakra, ezeket a szeleteket aztán vékony pálcika alakúra vágjuk tovább.
Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, szórjuk bele a zúzott fokhagymagerezdeket. Mérsékeljük a hőfokot, kissé pirítsuk meg a fokhagymát, majd szórjuk rá a felvágott sárgarépát.
Adjuk hozzá a fűszereket, forgassuk át, öntsünk rá kevés vizet (kb. 3 evőkanálnyit), és fedő alatt pároljuk kb. 12 percig közepes hőfokon (nem kell vajpuhának lennie).
A végén csorgassuk rá a mézet, és forgassuk át.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.