Mézes-körtés csirkemáj – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei (9.)
Kósa Gabriella vagyok. A blogomat öt éve kezdtem írni, nem sokkal azután, hogy végeztem a MOME-n textiltervezőként. A diplomamunkámra konyhai textilkollekciót terveztem, és ez a feladat ébresztett rá, hogy a főzés és az ételek, amivel családanyaként addig is napi szinten foglalkoztam, milyen sok szálon kapcsolódik különböző művészeti ágakhoz, és köt össze kultúrákat, embereket.
Nagy híve vagyok a ráérős reggeliknek, a lassan főtt hétvégi ebédeknek, amiket gondosan meg lehet tervezni, vendégeket hívni rá, körbe ülni az asztalt és közben jókat beszélgetni. De ugyanolyan fontosnak tartom a gyors, egyszerű ételeket is, mindig az évszaknak megfelelő friss alapanyagokból elkészítve. Hiszem, hogy az igényes főzés nem pénztárca kérdése. Ezért is érdekel egyre jobban a vadon termő növények, az eldobásra ítélt zöldség-részek és a mellőzött húsfajták felhasználása. Ez persze nagyobb odafigyelést és hosszabb távú gondolkodást igényel, de az új értékek teremtésének az örömét is megadja. Mindenkit arra biztatok, hogy főzzön a szeretteinek és élvezzék együtt az ízeket!
Mézes-körtés csirkemáj (2 személyre)
Hozzávalók
20 dkg csirkemáj
1 érett vilmos körte
30 g vaj
1 evőkanál méz
1 teáskanál magos dijoni mustár
2 teáskanál fehérborecet
10 db friss rozmaringlevél
só, bors
Elkészítés
A májból eltávolítjuk az ereket, nagyobb darabokra vágjuk. A körtét elfelezzük, magházát kivágjuk.
Egy kis tálban elkeverjük a mézet, a mustárt, a borecetet és 5 rozmaringlevelet apróra vágva.
Felforrósítunk egy serpenyőt, beletesszük a vajat. Rátesszük a körtéket, vágott felükkel lefelé. Mellé tesszük a májat is. Két percig pirítjuk, majd megfordítjuk először a májdarabokat, azután a körtét is.
Rálocsoljuk a mézes – mustáros keveréket. Még két percig pirítjuk.
Tálaláskor rászórjuk az egészben hagyott rozmaringot és meglocsoljuk a serpenyőben maradt szafttal. Friss, ropogós zsömlével, vagy bagettel fogyasztjuk.
A következő bemutatkozás jogát az Égigérő paszuly blog szerződjének adom át.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.