Édes ajándék: így készül a mézeskalács házikó!
A mézeskalács házikó azon kevés házilag kivitelezhető kreatívok egyike, ami akkor mutat igazán jól, ha giccses. Túldíszítettségével kelt igazán mesebeli hangulatot, szívmelengető, illatos dísze az ünnepre hangolt lakásnak.
Mivel a szó szoros értelmében ennivaló a végeredmény – el lehet fogyasztani, de ha sajnálnánk felfalni, el is tehetjük; száraz helyen sokáig eláll, kitart a következő karácsonyig. Kisgyermekes szülőknek, nagyiknak melegen ajánljuk a mézeskalács házikó kivitelezését; bár időigényes munka, a gyermek(ek) öröme miatt nagyon megéri!
Sok mézes recept van forgalomban, mi erre esküszünk.
Hozzávalók
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 db tojás, 20 dkg méz, 10 gramm szódabikarbóna, 1 csomag Kotányi Mézessütemény fűszerkeverék.
Elkészítés
Minden összetevő mehet egy nagy tálba, könnyű összegyúrni. Akkor jó a tészta, ha sima és fényes. A tésztát egy éjszakán át – letakarva – szobahőmérsékleten érdemes pihentetni.
A mézes házikó készítésének kényesebb – de nem ördöngös – munkafázisa a ragasztáshoz vagy írókázáshoz használatos cukormáz elkészítése. A cukormáz lényege: kössön, mint a cement.
Bevált recept cukormázhoz
1 tojásfehérjét egy csipet sóval verjünk kemény habbá, majd, ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben robotgéppel folyamatosan keverjük. Körülbelül 30-35 deka porcukrot kell 1 tojásfehérjéhez adni ahhoz, hogy ragasztó, vagy íróka minőségű cukormázat kapjunk.
A cukormázat tehetjük erős, kisméretű nejlonzacskóba, a zacskó egyik sarkára 1-2 milliméternyi lyukat vágjunk – így is adagolhatjuk a ragasztáshoz szükséges cukormázat (természetesen vannak habadagolók, azok is tökéletesek erre a célra.) A mézes házikó összeillesztéséhez 2 tojásfehérjéből, s értelemszerűen körülbelül 60 deka porcukorból készült cukormázra van szükség.
Szabásmintaív a Színes Ötletek sorozat 2002/59. „Mézeskalács” c. kötetéből by Milner Angéla. Megkönnyíti a munkát, ha kifejezetten házikóhoz készült kiszúró formákat használunk, ld. fotók az összeállítás végén
Az általunk készített házikó méretei
2 oldalfal: 10 cm x 17 cm
1 oromfal, 1 hátfal: 11 x 10 cm
2 háromszög formájú tető: 18 x 10 cm
Az oromfalra ajtót, az oldalfalakra pedig egy-egy ablakot vághatunk derelyevágóval.
Kéményhez 2 db 1 x 3,5 centis téglalap, a cserepekhez 56 db 2 x 3 centis téglalapokat vágtunk derelyevágóval (a cserepek elhagyhatók, cukormázzal is rajzolhatunk a tetőre cserepeket)
A munkafolyamat
A tésztát (tenyérnyi mennyiségű tésztával dolgozzunk) lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 3 vékonyra (kalkuláljuk bele, hogy a tészta sütés közben némileg megduzzad). A zsírpapírból, vagy kartonpapírból elkészített sablonok mentén derelyevágóval (vagy késsel) vágjuk ki a házikó elemeit. A zsírpapírra helyezett formák előmelegített sütőben, 180 Celsius-fokon elég hamar – 10-15 perc alatt – kisülnek. Meg kell várni, míg a tészta kihűl, melegen puha, így könnyen törik, deformálódik.
A falak összeállításához elkél a segítség – négykezes munka
Ha a falak más stabilan állnak, jöhet a tetőfedés – a cserepeket alulról felfelé haladva kezdjük kirakni!
A 3D-s fenyőhöz 6 ágú csillagokat vágjunk ki a tésztából derelyevágóval vagy csillag formájú süteménykiszúró szettel. Minél több csillagot használunk, annál szebb lesz a fenyőforma. Ha kisültek a csillagok, még melegen lyukasszuk ki középen (a nyers tésztát is lyukaszthatjuk), és fűzzük fel őket hurkapálcára.
A házikó talapzata egy nagyobb tepsi méretű mézeskalács lap, egyben kisütve
A házikó dekorálásának csak a fantázia szab határt, mi gumicukrot használtunk. A ház mellé 3D-s mézeskalács fenyőt, rénszarvasokat, nyuszikat állítottunk, és kerítéssel tettük otthonossá az összhatást. A havas hatást porcukorral érjük el.
Szívmelengető, illatos dekoráció az adventi, karácsonyi időszakban.
Termékajánló
7 és 10 darabos kiszúró formák mézeskalácshoz >>
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.