Mi alapján válasszunk vasalót?

Hogyan tisztítsuk a vasalótalpat? Tippek vasaláshoz, készülékválasztáshoz címmel közöltünk összeállítást nemrégiben. Ezúttal személyes tapasztalatainkat összegezve arról írunk, milyen szempontokat célszerű figyelembe venni vasaló vásárlása előtt. Nem olyan egyszerű ugyanis a kérdés, mint amilyennek első olvasatra tűnik.

Milyen vasalót válasszunk?

Elöljáróban annyit: eddig ad hoc jelleggel vásároltunk vasalót, ami annyit jelent, hogy beszaladtunk a legközelebb eső háztartási szaküzletbe és (jellemzően) esztétikum-ár paraméter alapján leemeltünk egy készüléket. Tanultunk a hibánkból. Érdemes tudatosan vásárolni! A férjem a közelmúltban egy hetet szánt arra, hogy összevesse a forgalomban lévő vasalók tulajdonságait. Két év alatt két vasaló ment tönkre nálunk, de úgy tűnik, végre tényleg jó készüléket sikerült választani.

A saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a vonzó árnak és a tetszetős küllemnek nem érdemes bedőlni. Mindkét kiselejtezett – olcsó, de szép – vasalónk idejekorán felmondta a szolgálatot, ömlött belőlük a víz egy idő után, pedig rendeltetésszerűen használtuk, a gőzölő funkciót is beleértve, s mindig ügyeltünk arra, hogy ne töltsük színültig a vasalóvíz tartályát. Rém bosszantó volt, amikor vasaláskor tenyérnyi víz ömlött a ruhára.

Úgy döntöttem, tudatosan felállítok egy szempontrendszert, s ez alapján nézek körül a webáruházakban. A legfontosabb tulajdonságokkal kezdtem: súly, felfűtési idő, energiafogyasztás, teljesítmény, ergonómia, azaz formakiképzés, gyártó (márka), ár. Jó döntést akartunk hozni, ezért elkezdtük böngészni a vásárlói tapasztalatokat is a webáruházakban. Érdemes megnézni az ún. összehasonlító teszteket is, vasalókra vonatkozóan is találni ilyeneket. ITT látható egy >>

Tapasztalatok

Vasaló

A 3-4 ezer forintos kategóriában is találni szép vasalókat, optikailag tuningolt készülékeket – ám általánosságban elmondható, hogy a fenti szempontokat tekintve kedvezőtlen paraméterekkel rendelkeznek.

Találtunk 30 ezer forintos, vagy ennél is drágább vasalókat, megnéztük ezeket is kíváncsiságból, szerintünk a felesleges luxus kategóriába sorolhatók, a vasaló nem műtárgynak kell; használati eszköz.

A 3-10 ezer forintos kategóriában található termékek sem nagyon feleltek meg a felállított szempontoknak, ami számunkra elég meglepő volt.

A 15-20 ezres kategóriában találtunk több olyan vasalót, melyek megfelelőnek bizonyultak.

Mivel hetente többször vasalunk, nem akartunk fukarkodni – a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatták, ezen nem érdemes spórolni.

A 2000 watt (W) teljesítményű vasalók között is találtunk ún. no name készülékeket, s bár nem vagyunk márkamániások, úgy döntöttünk, ha már ennyit költünk rá, ismert gyártótól választunk.

Így szűkült a kör 2-3 vasalóra. Ekkor vált érdekessé a dizájn, mint szempont. Mivel sok inget vasalunk, az a készülék élvezett elsőbbséget, amelyiknek az orra a leghegyesebb volt. Megnéztük, hány gőzkieresztő lyuk van a vasalótalpon. Szerencsénk volt, mert a leghegyesebb orrú készüléken volt a legtöbb gőzkieresztő, így már nem volt kérdéses, hogy ezt válasszuk.

Ezután következett az árak összehasonlítása – hol lehet beszerezni az adott vasalót a legolcsóbban? Nagyon meg kell nézni az üzletek és a webshopok árait, nem ritka a több ezer forintos árkülönbség – a kb. 15 ezres vasaló egy-egy webshopban 20, 22 ezer forintra volt beárazva, de találtunk olyan webáruházat is, ahol akciósan épp 14 ezer forintért adták.

Összegzés

  • A vasaló talpa lehetőleg legyen karcálló. A vasaló talpa jó hővezető képességű alumíniumból készül, erre különböző fedőréteg kerül. A legtartósabb a kerámia talp, a zafír és a gránit. Általánosan elterjedtek az acél- vagy teflonfelületek, melyek relatíve kényesek, karcolódnak (súrolószer, por állagú tisztítószer használatakor erre érdemes figyelni). A teflon annyiban előnyös, hogy kevésbé szedi fel az anyagot, nem tapad rá a textil.
  • A nagyobb teljesítményű vasaló (jele W) hamarabb felmelegszik. A jobb készülékek teljesítménye 2000 wattnál kezdődik, a 2400 wattos készülékek fél percen belül elérik a csúcshőmérsékletet.
  • Jó, ha van a vasalónak beépített, automata tűzvédelmi funkciója. Ha nem használjuk a vasalót (ha nem mozgatjuk), kikapcsolja a készüléket.
  • Hasznos funkció a csepegésgátló, ami abban segít, hogy a langyos vasalóból ne szivárogjon a víz.
  • A jobb vasalóknak öntisztító funkciójuk is van – ez gátolja a vízkőlerakódást. (Ioncserélt vizet, desztillált vizet használjunk lehetőleg vasaláshoz, bár ezekkel kapcsolatban is hallani ellenvéleményt, mondván, a csapvíz ugyanolyan jó.)

 

 Hogyan vasaltak régen?

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tíz =

hirdetés