Nem az vagyok már, aki voltam! Ocsút a búzától, avagy mi segít hozzá a tényleges változáshoz?

Hogy jön létre a változás? Szenvedésnyomással.

Ez a fogalom, afféle pszichológusi terminus technicus; arra utal, hogy az adott komplex jelenség, amit valaki leír az életéről, a mindennapjairól, körülményeiről, pszichés állapotáról, miben és mennyire nyomja agyon a korábban normálisnak megélt mindennapokat. Ugyanis végső soron ez fogja meghatározni, hogy mennyi időt, energiát, külső és belső figyelmet, valamint anyagi erőforrást hajlandó fektetni a saját változásába, változási útjába.

Mivel már a XXI. századot tapossuk, és sajnos evidens módon a rapid, instant megoldásokra vágyunk, ezért mit teszünk? Általában beütjük a netes keresőbe vélt vagy valós bajunk kódnevét, aztán az első találatokon keresztül elindulunk egy úton, vagy még így sem. Ez is gyakori, elvégre ráér még, majd, ha nagyobb baj lesz, gondoljuk, s legyintünk hozzá.

Ha valaki elakad saját magával kapcsolatban, és úgy érzi, új válaszokra, de legfőképp új kérdésekre lenne már szüksége, hiszen ezek nélkül csak ugyanabban a körben foroghat megint, megint, újra és újra, mint ezelőtt megannyiszor, akkor számos lehetőség van ma már, melyek diadalittas szubjektív jólléttel kecsegtetnek. De legyünk óvatosak, a rövid, egyszerűnek ható gyors megoldást ígérő lehetőségek sok esetben nem fedik fel a mélység titkait, csak sebtapaszként funkcionálnak.

Leggyakrabban az alábbi szintek jelennek meg beavatkozási eszközként:

Rövid cikkek, blog jellegű írások olvasása a neten.

Youtube-os, TED vagy más előadások, anyagok, okosságok hallgatása, nézegetése.

Fontos személyek őszinte vagy burkolt formájú kérdezése egy-egy témánkról.

Nyílt előadások látogatása a felismerés és a praktikák-technikák reményében.

Önsegítő könyvek felszínes olvasgatása.

Önsegítő könyvek tudatos olvasása.

Önsegítő könyvek tudatos olvasása és tartalmi feldolgozása.

Tréningek, workshopok, képzések, tanfolyamok látogatása.

Önismereti csoportba történő jelentkezés.

Egyéni tanácsadások, konzultációk, segítő beszélgetések, coachingok vállalása.

Pszichoterápia.

A kulcskérdés ezeknél a szinteknél sosem a tartalom csupán, hanem, hogy a felismeréseket mennyire viszem át cselekvéses változásba. Ez az egyik titok, amiről sokan megfeledkeznek.

Ha egy önsegítő könyvet vagy egy előadót hallgatva leesik a nagy tantusz bennem, ha egy terápián ülve felsejlik az igazság saját lelkemről, ez még önmagában nem gyógyító erejű, nem ezen múlik az életem, hanem, hogy mit kezdek a tantusz leesése és az igazság felismerése utáni pillanatokban, órákban, napokban és hetekben.

Ekképp a beavatkozáshoz, a változáshoz az elsődleges a megfelelő szint megtalálása és utána az elköteleződés saját változásommal, változtatásommal kapcsolatban, ami általában először sok fájdalmat hoz magával, még mielőtt elindulnak a pozitív változások. S ez utóbbit szintén érdemes észben tartanunk. Ne azért menjek el egy önismereti csoportba, egy segítő beszélgetésre, egy terápiára, hogy ott jól érezzem magam. Azért járjak oda, hogy amikor a változás bekövetkezik, és kimondom azt a latin mondatot: non sum, quod fueram (nem az vagyok már, aki voltam), akkor majd jól érezzem magam.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + 9 =

hirdetés