Miért jó falun élni, és miért nem?

Éltem falun, megyeszékhelyen, rövid ideig külföldi kisvárosban, végül lehorgonyoztam Budapesten, ami nem jelenti azt, hogy életem végéig itt fogok maradni. A főváros egyszerre vonz és taszít, amint tehetem, menekülök vidékre. Budapest köztudottan tele van vidékiekkel, sokan állapodnak meg itt az egyetem után. A tősgyökeres pestiek ellenben szívesen költöznek ki a zöldbe. A pestiek állítólag lenézik a vidékieket. A vidékiek pedig azt gondolják, hogy a pestiek el vannak szállva maguktól. A sztereotípiában Buda valamiért nem létezik, vagy ha mégis, Rózsadombnak nevezik. A vidék-főváros ellentét ritkán érződik a mindennapokban, az a gyanúm, hogy igazából nem is létezik. 

Jó falun, mert…

Csend van. Akinek ez természetes, mi több, magától értetődő, töltsön el pár napot Budapesten, a sűrűjében. A csend meglehetősen ingerszegény dolog, nem szokás úgy tekinteni rá, mint ajándékra. Persze annak is megvan a bája, ahogy él, lüktet a város…csak ritkán kér kimenőt.

Vidéken természetes, hogy vannak háziállatok, inkább az a fura, ha valakinek nincs se kutyája, se macskája. A vidék a házi kedvenceknek is ideális. Nem kell őket mesterséges körülmények között tartani.

A gyerekek imádják a vidéki életet! Szabadabbak, mint a városban.

Nagyon jó kakasszóra ébredni nyáron!

Gyönyörű díszkertet alakíthatunk ki!

A falusi ember a természetben, s nem a természettől elszakítva él. Élvezheti a szabad levegőt – nem fojtja a szmog -, a föld közelsége pedig kifejezetten megnyugtató érzés. Az évszakok változása is nagyobb élmény vidéken, mint a városban, ahol a nagy beépítettség miatt inkább csak a szélsőséges időjárás tűnik fel. Nagyvárosban utazni kell azért, ha zöld-élményre vágyunk, s mivel sokan vannak így, sokszor a parkosított vagy természetes zöld területek is zsúfoltak.

Kertészkedhetünk! Nyűg is van vele, hiszen a kert tavasztól késő őszig munkát ad. Cserébe saját nevelésű terményeket fogyaszthatunk – felbecsülhetetlen!

Faluhelyen még lustálkodni is egészségesebb, mint a városban, de kevésbé fenyeget az eltunyulás veszélye. Aki nem sportol, az is fittebb, mert a ház körüli teendők megmozgatják.

Lassabb az élet, a vidékiek nyugodtabbak. A fővárosban pusztán a közlekedés is komoly stresszfaktor.

Mások az emberi kapcsolatok; falun mindenki ismer mindenkit, természetes, hogy beszélgetnek egymással az emberek. A fővárosban gyakran a szomszédos lakók is csak látásból ismerik egymást, a kommunikáció pedig kimerül (jó esetben) a köszönésben.

Nem jó falun, mert…

Jóval kevesebb a programkínálat, a szórakozási lehetőség, ezt nem mindenki viseli jól. Sokszor nemcsak a felnőttek, hanem az ovisok, kisiskolások is ingáznak, mert a faluban nincs óvoda, iskola. A gyermekek szállítását nem mindig könnyű megoldani.

Autó nélkül nem lehet csak úgy kiruccanni egy esti filmre vagy színházi előadásra.

A nagybevásárlást is csak szervezetten lehet megoldani.

hirdetés 

hirdetés 

A föld röghöz köt. Aki földet művel, konyhakertet gondoz, nem vehet ki hosszabb szabadságot. Ha mégis, gondoskodnia kell valakiről, aki ez időre helyettesíti.

Mivel falun mindenki mindenkit ismer, a szóbeszéd, pletyka is könnyebben szárnyra kap. Nem mindenhol fogadják be azonnal a gyüttmenteket.

A sort hosszan folytathatnánk. Miért jó falun élni? Mért nem? Várjuk az olvasók hozzászólásait!

Fotó: Életszépítők | Ymon

Facebook ajánló: Vidéken újrakezdők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 2 =

hirdetés