Mikor, miért nyírjuk meg a rózsabokrot? Tippek szezonális metszéshez

Különböznek a vélemények arról, hogy mikor érdemes a rózsabokrot metszeni. Vannak, akik az őszi metszést tartják ideálisnak, mások inkább várnak tavaszig, vagy éppen nyáron metszik meg a bokrokat. Végső soron minden szezonnak megvan a maga előnye.

Nyár

A nyári rózsaápolás célja az elvirágzott növényi részek eltávolítása, mielőtt azokból mag fejlődne, így segítjük az új virágok fejlődését. Az elszáradt virágokat mindig a levél feletti szárral vágjuk le, hogy a levelek tövében ülő rügyeket ne sértsük.
A nyári ápolás részeként beiktatható a karbantartó metszés, ami a formálást és a sérült részek eltávolítását, valamint a rossz elágazások megszüntetését jelenti. Egy-egy nagyobb bokrot nyáron is visszametszhetünk, hogy ne legyen útban. Ha beteg ágakat nyesünk le, ügyeljünk a metszőolló fertőtlenítésére!

Ősz

Az őszi formálás fő célja, hogy megakadályozza a szél okozta töréseket. Figyeljük meg a bokrot egy szeles napon, hogyan mozog, melyek a védtelenebb, problémásabb részek. Általános szabály, hogy ebben az időszakban a ceruza átmérőjénél kisebb ágak távolíthatók el, mivel ezek a vékony vesszők mozgás közben sebet ejthetnek az ép, szomszédos ágakon. Hasonló okból kell levágni a keresztbe forduló, szomszédos szintekre nyúló ágakat is.

A hosszú vesszők metszésével megakadályozzuk, hogy a gyökérzet meglazuljon egy egy erős szél miatt vagy a fagyási, olvadási ciklust követően. A növény teljes térfogatának csökkentése a fő cél, ezt elérhetjük például azzal, hogy a terebélyes bokrok ágait mellkas magasságig megritkítjuk. A növény a magasságának akár harmadát is elvesztheti. Az őszi metszésre a vegetációs időszak végén, de még a fagyok beállta előtt célszerű sort keríteni. Optimális idő az oktober vége, november eleje.

Tavasz

A tavaszi munkálatok célja a növény megújítása. Egyfajta tisztítási metszés szükséges, ami az elhalt, kopott vagy gyenge vesszők szelektálását foglalja magában. A bokor formáját is alakíthatjuk, csökkenthetjük a magasságát is. Valamennyi rózsafajta esetében igaz, hogy a két-két és fél centiméter átmérőjű ágakat ebben a szezonban kell levágni. A legtöbb rózsabokornál elegendő 6-8 erős, egészséges vessző megtartása. Tavaszi metszéskor csökkenteni kell a teljes magasságot is. A maximális magasság 60 centi rózsa esetében. A tavaszi metszés ideje is nagyban függ az időjárástól. Optimális időszak február vége vagy március eleje.

A szezonális ritkítás összességében biztosítja a megfelelő légáramlást, megvédi a növényt az időjárás okozta sérülésektől, serkenti a növekedést és a folyamatos fejlődést, valamint a beteg részek eltávolításával javítja a bokor egészségi állapotát.

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 8 =

hirdetés