Milyen lett volna a Facebook és az Insta a török korban? Megérkezett a nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból c. könyv folytatása!

Őseink is szelfiztek? Már ők is?! A nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból kötet után itt a folytatás, amely a török kor képzeletbeli közösségi oldalait mutatja be. Ezúttal a 14-17. századi magyarok világba kalauzol minket a szerző, Lőrinc László, ahol a mindenki számára ismerős, elfeledett vagy éppen kitalált alakok lelkesen posztolnak és kommentelnek a könyv által teremtett virtuális térben.

A vicces kommentekhez, minden fejezet végén magyarázó szövegrész tartozik. A különleges és humoros illusztrációkat Rátkai Kornél készítette.

Vajon hogyan került Lajos király a mohácsi harcmezőn töltött fárasztó órák után a patak hűs vizébe?

Miért töltött annyi időt Zsigmond király fejjel lefelé lógva?

Ki merészelte ellopni a Szent Koronát?

Tényleg hordott álruhát Mátyás király?

És hogy fest Zrínyi Miklós egy képregényben?

Van olyan könyv, amivel fel lehet kelteni a kamaszok érdeklődését? És egyáltalán van értelme a sok évszámnak és a száraz adatoknak? Ha Mátyás király vagy épp Zrínyi Miklós a mai 10-16 évesek nyelvén szólalnak meg humoros, diákot-tanárt-szülőt is szórakoztató módon, miért ne éljünk egy ilyen lehetőséggel az unalmas tankönyvek mellett? Lőrinc László új, 25 szelfi a török korból című könyvével szórakoztató módon, újszerűen ismerjük meg a 14-17. századi magyar történelmet.

A 25 szelfi az Árpád-korból Lőrinc László könyvsorozatának első kötete után megérkezett a második rész 25 szelfi a török korból címmel, amelynek főcélja, hogy a 10-16 éves diákok még közelebb kerüljenek a tankönyvekben általában unalmas ábrázolt, száraz tényekig lecsupaszított elődeinkhez.

A Facebook és Instagram működését és látványvilágát megidézve a történelmi alakok emberi oldala kerül reflektorfénybe, melyet segít az is, hogy a szereplők a ma használt nyelven szólalnak meg. A királyok és nemesek mellett láthatunk törökös kajaszelfit, hitvitázókat, pletykálódó asszonyokat, magabiztos marhahajcsárokat, érseknek kinevezett gyermeket, de a lőcsei németek buliszelfijét is megcsodálhatjuk.

Mivel ezekből a közelebbi századokból sokkal több forrás maradt fent, kevésbé hangsúlyosak a történelmi bizonytalanságok, és újdonság az is, hogy két szelfihez nem kommentek, hanem egy-egy, a főhős kalandos életét bemutató kis képregény csatlakozik.

A fejünkben élő szentek és királyok, pásztorok és parasztok, szerzetesek és udvarhölgyek sztereotip, szoborszerű alakjai a Lőrinc László könyve révén megdőlnek, és megkönnyítik annak elképzelését, hogy őseink ugyanúgy szelfiztek, posztoltak és kommenteltek volna, mint a mai komoly politikusok és egyházi személyiségek.

A kötet a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × három =

hirdetés