Minden gyerek másban tehetséges, Miként segíthetjük, hogy egészséges önbizalomra tegyen szert? Iskolapszichológus tippjei

 

A gyermek egészen kicsi korától dilemma lehet a szülőnek, hogy merre terelje a kislányát, kisfiát: milyen szakkörökbe, milyen külön órákra járassa – járassa-e egyáltalán? A sport a legideálisabb egy izgő-mozgó gyereknek? És ha szeret sakkozni, rajzolni is? Mikor döntünk a legjobban? Helstáb Laura iskolapszichológus válaszolt kérdéseinkre.

– Minden gyerek másban tehetséges, mindegyiküknek más az érdeklődése, és ez már az óvoda vége felé kezd megmutatkozni. Érdemes olyan különórát választani, amelyik összhangban van az érdeklődéssel, a gyerek természetes kíváncsiságára épít. Tehetsége kibontakoztatásával hozzájárulunk az egészséges önbizalom kialakulásához. Szülőként észrevehetjük például, hogy ügyesen rajzol vagy szívesen mozog zenére, ez esetben élhetünk annak a lehetőségével, hogy ilyen foglalkozásokon részt vegyen. Nem érdemes viszont olyat erőltetni, amit a gyerek nem akar, ami nem érdekli, tartósan nincs benne sikerélménye. Arra is figyelnünk kell, hogy ne essünk túlzásokba! Előfordul, hogy a gyermek érdeklődése és tehetsége nagyon sokrétű, ezért többféle különórára is jár. Ilyenkor is kell időt hagyni a pihenésre, a feltöltődésre, a szabad játékra, az együtt töltött időre.

Otthon is érdemes kisiskolás kortól arra bátorítani, hogy az érdeklődésének megfelelő hobbival foglalkozzon, például kézműveskedjen, építsen legóból, olvasson stb. Fontos, hogy a napi kötelező feladatok mellett azt is megtanulja, hogyan töltse ki a szabadidejét úgy, hogy az hozzájáruljon a boldogságához és lelki fejlődéséhez.

Szülőként tegyük fel magunknak a kérdést: valójában mire van szüksége a gyerekünknek? Mit élvezne igazán? Mi tenné őt kiegyensúlyozottá és boldoggá? Ez alapján döntsünk a különórák felől is.

Hagyjuk, hogy több területen kipróbálja magát, és támogassuk a sikereit! Ne legyen probléma abból, ha nem a szülő álmait valósítja meg a gyerek, hisz ő egy külön élet, még ha ezt esetenként nehéz is szülőként belátnunk. Ne a gyermek által akarjunk kiteljesedni! Legyünk rájuk büszkék!

Fontos, hogy olyan szakemberrel is beszéljünk a kicsi útjáról, aki ismeri őt, akivel napi szinten találkozik. Manapság minden sulinak van saját iskolapszichológusa, de az osztályfőnök is remek konzultáns lehet!

Stephen King szerint az a legszebb pillanat mikor a gyerek felfedezi magában a tehetséget. Így szól az idézet: „Tudják-e, mi a legszebb a tanításban? Az a pillanat, amikor egy gyerek felfedezi magában a tehetséget. Nincs több ilyen érzés a földön.”

Helstáb Laura iskolapszichológussal Tolvaj Vica beszélgetett

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + kettő =

hirdetés