Minden nap ajándék! A 27 éves Holly életigenlő üzenete a halálos ágyról

Holly Butcher szervezetét csontokból kiinduló rosszindulatú daganat (Ewing-szarkóma) támadta meg. A fiatal ausztrál nőt – bár a véradóknak köszönhetően az életét egy évvel meg tudták hosszabbítani – 27 évesen elvitte a gyilkos kór. 2018. január 3-án Facebook oldalán hagyta hátra utolsó üzenetét, amely végigsöpört az egész világon.

Holly Butcher

Különös dolog szembenézni a halállal 26 évesen. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a halandóság tényét, éljük a napokat, egyiket a másik után, aztán olyasmi történik, amire nem számítottál. Azt képzeltem, én is megöregszem, megőszülök, ráncos leszek, de előtte gyönyörű családot alapítunk – sok gyerekkel – életem szerelmével. Fájdalmas erre gondolni, mert annyira szeretném.

De hát tudjuk az életről azt is, hogy milyen törékeny, értékes, kiszámíthatatlan. Minden nap ajándék, nem pedig adott jog. 

Huszonhét éves vagyok. Nem akarok elmenni. Szeretem az életem. Boldog vagyok…és ezt a szeretteimnek köszönhetem. De az irányítás kicsúszott a kezeim közül.

Nem azért írom halálom előtt ezt a levelet, hogy riadalmat keltsek vele. Elfogadom, hogy általában nem foglalkozunk az elkerülhetetlennel, kivéve akkor, amikor beszélni akarok róla, és tabuként kezelik. Mintha nem következne be…

Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem érdemes aggódni az élet apró-cseprő ügyei miatt. Mindannyian ugyanúgy végezzük; éljétek úgy az életeteket, hogy a rendelkezésetekre álló idő méltó, nagyszerű dolgokkal teljen! Rengeteg gondolat gyűlt össze bennem az utóbbi hónapokban az életről, ezek közül sokat le is jegyeztem.

Amikor nevetséges dolgok miatt panaszkodsz, jussanak eszekbe azok, akiknek valóban problémájuk van! Próbáld túltenni magad a kisebb bajokon! Ne agyald túl a dolgokat, ne keserítsd meg ezzel a többi ember – környezeted – életét. Menj ki a szabadba, vegyél egy nagy levegőt, és gyönyörködj abban, amit látsz! Csodáld meg a kék eget, a zöld fákat, és közben gondolj arra, mennyire szerencsés vagy: képes vagy lélegezni!

Lehet, hogy ma reggel autóban ülve dugóba kerültél. Lehet, éjszaka rosszul aludtál, mert a gyönyörű csemetéid nem hagytak pihenni. Lehet, hogy a fodrászod túl rövidre vágta a hajadat, a műkörmöd letört, a melled túl kicsi, a hátsód narancsbőrös, a hasad nem elég feszes. Ezeket mind felejtsd el! Egyik sem fog számítani, ha elérkezett az időd… Annyira jelentéktelen dolgok, amikor az egész életet nézed. 

Figyelem, ahogy a testem felmondja a szolgálatot, és nem tudok tenni ellene semmit. Arra gondolok, bárcsak megélhetnék még egy születésnapot vagy karácsonyt a családommal, még egy napot a szerelememmel és a kutyámmal. Csak még egyet…

Az emberek panaszkodnak, hogy milyen rossz a munkahelyük vagy mennyire nehéz volt a napi edzés. Legyetek inkább hálásak, hogy képesek vagytok dolgozni és sportolni! Magától értetődőnek tűnik mindaddig, amíg a test engedelmeskedik.

Szenvedélyem volt az egészséges életmód. Azt tudom tanácsolni, hogy becsüljétek meg a testeteket, vigyázzatok rá! Vegyétek észre – a méretétől függetlenül -, hogy milyen csodálatos! Sportoljatok, mozogjatok, fogyasszatok friss ételeket, de az egészséges életmód ne váljon a rögeszmétekké! Ne feledjétek, hogy az egészség nem merül ki csak a test egészségében! Az egészséghez a mentális, érzelmi, spirituális boldogság is hozzátartozik, és keményen meg kell dolgozni érte. Így ráeszmélhetsz arra, önmagában mennyire kevés a média által sugallt tökéletes test. Távolíts el minden olyan hírforrást az életedből, ami rossz érzéseket kelt benned! Barát vagy sem… Légy kíméletlen a saját jólléted érdekében!

Légy hálás minden fájdalommentes napodért! Sőt, légy hálás azokon a napokon is, amikor nátha, hátfájdalom vagy lábsérülés gyötör. Kellemetlen, de örülj annak, hogy nem vagy életveszélyben, meg fogsz gyógyulni.

Kevesebbet kellene siránkozni, és többet segíteni egymásnak!

Adni, adni, adni! Boldogabb leszel, ha másokért teszel, mint amikor csak magadért. Bárcsak többször így tettem volna! (…)

Amikor haldokolsz, nem érdekel, hogy van egy nagy rakás pénzed. Nem vásárolsz rajta például egy új ruhát. Elgondolkodtató, hogy ehhez képest egész életünkben azt gondoljuk, hogy érdemes új ruhákra, új holmikra annyi pénzt kiadni. Ruha, sminkcucc, ékszer helyett inkább vegyél valami kedves dolgot a szeretteidnek. (…) Vidd el őket vacsorázni, még jobb, ha főzöl nekik. Ajándékozz növényt, gyertyát, masszázst és mondd ki a szeretteidnek, hogy szereted őket!

Tarts tiszteletben mások idejét! Ne várakoztasd meg őket, csak mert nem bírsz időben odaérni. Készülj el hamarabb, tartozol ennyivel, ha egy barátod veled szeretné tölteni az idejét. A tisztelet tiszteletet vált ki. (…)

Használd a pénzedet élményszerzésre! Ne ezen spórolj! Ne kelljen kihagynod élményeket amiatt, mert a pénzedet ócska tárgyakra költötted! (…) Keresd a kapcsolatot a természettel!

Próbáld élvezni a pillanatot, de ne a telefonod kijelzőjét bámulva! Az élet nem a képernyőn zajlik, nem a tökéletes fotó elkészítéséről szól! Élvezd a pillanatot, ne másokat próbálj elbűvölni! (…)

Néha kelj fel hajnalban, és gyönyörködj a napfelkeltében, a madarak énekében.

Hallgass zenét, de teljes figyelemmel! A zene terápia. A régi zene a legjobb.

Foglalkozz a kutyáddal! Ha elmegyek, ez nagyon fog hiányozni.

Tedd el a telefonod és beszélgess a barátaiddal! Rendben vannak?

Utazz, ha erre vágysz! Ne utazz, ha nem akarsz!

Dolgozz, de ne csak a munkának élj!

Foglalkozz azzal, ami boldoggá tesz!

Egyél sütit bűntudat nélkül!

Mondj nemet azokra a dolgokra, amiket nem akarsz.

Ne hagyd magad befolyásolni, ne foglalkozz az elvárásokkal, melyek az önmegvalósításról, a teljes életről szólnak. Ha átlagos életre vágysz, az is teljesen rendben van.

Minden alkalmat ragadj meg, hogy elmondhasd a szeretteidnek, mennyire szereted őket!

Ha nem vagy elégedett, hidd el, hogy van elég erőd változtatni, legyen az akár munka, párkapcsolat vagy bármi más. Legyen bátorságod változtatni! Nem tudhatod, mennyi időt kaptál, ne töltsd azzal, hogy közben rosszul érzed magad. Tudom, mindenki ezt mondja, de attól még igaz…

Végül egy kérés: kezdj el rendszeresen vért adni! Életet menthetsz vele – ez hatalmas dolog, a folyamat pedig egyszerű. A több zacskó vér – több, mint amennyit meg tudnék számolni – tartott életben plusz egy évig, és ezért az egy évért elmondhatatlanul hálás vagyok. Plusz egy évet tölthettem a Földön, a családommal, a barátaimmal, a kutyámmal.

Ez volt életem legcsodálatosabb éve.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

hirdetés