Mindennapi kenyerünk. Mit és mennyit esznek a gyerekek a világ különböző országaiban? Gregg Segal elgondolkodtató fotósorozata

Többféle lista található arról, hogy mely országok tudhatják magukénak a világ legegészségesebb/legegészségtelenebb étrendjét. A világ népeinek étkezési szokásait vizsgáló átfogó kutatások nem sok eltérést mutatnak, jellemzően a sor végén találjuk Magyarországot. 

Itt látható egy grafikus összegzés korábbról, amely a Cambridge-i Egyetem által végzett átfogó kutatás eredményét összesíti, világtérképen megjelenítve. A kutatásban 187 ország felnőtt lakossága vett részt önkéntes alapon. A legegészségesebb a zöld területeken élők étrendje, ezt követik a citromsárga részen élők, a legrosszabb besorolásúak a narancs és sötét narancs területek. A kutatás eredménye szerint:

A legegészségesebb étkezési szokású országok (sorrendben)

Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia, Uganda, Ghána, Elefántcsontpart, Szenegál, Izrael, Szomália

A legegészségtelenebb étkezési szokású országok (sorrendben)

Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Argentína, Türkmenisztán, Mongólia, Szlovákia

Készült már látványos képsorozat a világ étkezési szokásairól, többek között Peter Menzel és Faith D’Aluisio fotóriporter Hungry Planet – Éhes Bolygó – című munkája, melyet mi is bemutattunk több részletben. Itt láthatók a képek >>

Gregg Segal fotóművész látványos és elgondolkodtató képsorozattal állt elő a közelmúltban: a világ különböző országaiból választott fotóalanyokat – kizárólag gyerekeket -, és közreműködésükkel dokumentálta, hogy egy hét leforgása alatt mennyi és milyen ételt fogyasztanak. A gondosan komponált fotókon ez jelenik meg.

– A globalizáció megváltoztatta az ételhez fűződő viszonyunkat. Sorozatommal a gyerekekre összpontosítottam, mert az étkezési szokások gyerekkorban alakulnak ki, és gyakran egy életen át kísérnek, akkor is ha krónikus egészségügyi problémákat okoznak, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegséget, daganatos megbetegedést. Igyekeztem olyan régiókat, közösségeket is bemutatni, ahol gyorséttermeket hírből sem ismerik, ahol az étkezésnek szertartása van, ahol a házi koszt a család és a kultúra szerves részét képezi. A Daily Bread sorozattal az a célom, hogy elindítson valamiféle változást a helyi közösségekben.

A fotók itt láthatók >>

Web: greggsegal.com

Gregg Segal a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés