Mindennapi kenyerünk. Mit és mennyit esznek a gyerekek a világ különböző országaiban? Gregg Segal elgondolkodtató fotósorozata
Többféle lista található arról, hogy mely országok tudhatják magukénak a világ legegészségesebb/legegészségtelenebb étrendjét. A világ népeinek étkezési szokásait vizsgáló átfogó kutatások nem sok eltérést mutatnak, jellemzően a sor végén találjuk Magyarországot.
Itt látható egy grafikus összegzés korábbról, amely a Cambridge-i Egyetem által végzett átfogó kutatás eredményét összesíti, világtérképen megjelenítve. A kutatásban 187 ország felnőtt lakossága vett részt önkéntes alapon. A legegészségesebb a zöld területeken élők étrendje, ezt követik a citromsárga részen élők, a legrosszabb besorolásúak a narancs és sötét narancs területek. A kutatás eredménye szerint:
A legegészségesebb étkezési szokású országok (sorrendben)
Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia, Uganda, Ghána, Elefántcsontpart, Szenegál, Izrael, Szomália
A legegészségtelenebb étkezési szokású országok (sorrendben)
Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Argentína, Türkmenisztán, Mongólia, Szlovákia
Készült már látványos képsorozat a világ étkezési szokásairól, többek között Peter Menzel és Faith D’Aluisio fotóriporter Hungry Planet – Éhes Bolygó – című munkája, melyet mi is bemutattunk több részletben. Itt láthatók a képek >>
Gregg Segal fotóművész látványos és elgondolkodtató képsorozattal állt elő a közelmúltban: a világ különböző országaiból választott fotóalanyokat – kizárólag gyerekeket -, és közreműködésükkel dokumentálta, hogy egy hét leforgása alatt mennyi és milyen ételt fogyasztanak. A gondosan komponált fotókon ez jelenik meg.
– A globalizáció megváltoztatta az ételhez fűződő viszonyunkat. Sorozatommal a gyerekekre összpontosítottam, mert az étkezési szokások gyerekkorban alakulnak ki, és gyakran egy életen át kísérnek, akkor is ha krónikus egészségügyi problémákat okoznak, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegséget, daganatos megbetegedést. Igyekeztem olyan régiókat, közösségeket is bemutatni, ahol gyorséttermeket hírből sem ismerik, ahol az étkezésnek szertartása van, ahol a házi koszt a család és a kultúra szerves részét képezi. A Daily Bread sorozattal az a célom, hogy elindítson valamiféle változást a helyi közösségekben.
A fotók itt láthatók >>
Web: greggsegal.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.