Mit rejtsünk az adventi kalendáriumba? Ötletek gyerekeknek, felnőtteknek

Jobbnál jobb adventi naptár ötleteket adtok. Esetleg tudnátok arra is ötleteket adni, hogy mit lehet az adventi naptárba ajándéknak rejteni gyerekeknek? Engem 3-7-9-11 éves korosztály érdekelne, de nyitott vagyok minden ötletre! – írta a napokban olvasónk, Andrea.

Fotó: Busy as a Bee in Paris

A hagyományos adventi kalendárium 24 napos, december 1-jétől 24-éig minden napra jut egy kis rejtekhely, amibe apróságok rejthetők. Az adventi naptár felkészít minket az ünnepre, s főleg a gyerekek számára izgalmassá teszi a várakozás idejét. Nem az a cél, hogy értékes ajándékokat rejtsünk a naptárba, jóval inkább az, hogy a gyermekben elültessük az ünnep misztériumát. Sokan a szeretet ünnepeként tartják számon a karácsonyt, a keresztény világ pedig Jézus születésére emlékezik. Bármelyik nézetet is vallja a család, az adventi naptár funkciója, hogy szívünket, lelkünket felkészítse az ünnepre, napról napra átélhessük az ajándékozás örömét, az ajándékbontogatás rituáléját, s persze tudatosítsa bennünk: közeledik az ünnep.

A magazinon több összeállítás nyújt segítséget adventi naptár készítéséhez, ezúttal ahhoz adunk ötleteket, mi mindennel tölthetjük meg.

Mit rejtsünk az adventi naptárba?

Gyerekeknek

Karácsonyi mondókák, versek minden napra – kinyomtatva, összehajtogatva, kis szalaggal átkötve. Ha a gyerkőc még nem tud olvasni, felolvashatjuk neki, ha pedig már iskolás, minden nap újabb és újabb verssel gazdagodhat karácsonyig. Ha nagyobb, kérjük, hogy a verseket egy mappában gyűjtse össze.

Érdemes a karácsonyi ajándékozáshoz is egy-egy apróságot a naptárba rejteni, melyet a gyerekek szabadon felhasználhatnak, elajándékozhatnak: képeslap a családtagoknak, karácsonyi ajándékkísérő, arany, bronz színű zselés toll stb., karácsonyfadíszek.

Minden olyan igényes, szép apróság (dekortárgy) szóba jöhet, amit kitehet a szobájába, ami adventi-karácsonyi hangulatot teremt.

Édesség – ne legyünk álszentek, a gyerekek imádják az édességet, nem csak Advent idején fogyasztják előszeretettel. Minden napra rejthetünk apró édességet a naptárba a kedvencei közül: egy zacskónyi – megjelenésében kifejezetten téli hangulatú – pillecukrot szét tudunk osztani, egyesével apró kis celofánba csomagolhatjuk, hogy ne száradjon ki; karácsonyi matricával, ajándékkísérővel díszíthetjük. Ugyanígy 1-2 kocka kedvenc csokoládét is rejthetünk a tasakokba vagy szaloncukrot, házi sütésű kekszet, a lényeg, hogy legyen feldíszítve, így egyrészt megadjuk a módját, másrészt az ünnepre hangoljuk a kicsi(ke)t.

Kislányoknak néhány ötlet: illatos radír, karácsonyi hajba való (csat vagy hajgumi), angyalka vagy más apró karácsonyi figura, arany spray-vel befújt dió. A nagyobbak biztosan örülnek egy-egy szép lánykás kiegészítőnek (nyaklánc, karkötő), melyet karácsonykor viselhetnek. Karácsonyi kifestő.

Adventi naptárKisfiúknak néhány ötlet: csengettyű, LED mécses, apró figurák. Kisebb LEGO-t is rejthetünk a naptárba (sokféle mini készlet közül lehet választani); kérjük meg, hogy gondosan őrizze meg a LEGO-darabokat, s ha mind előkerült a naptárból, össze tudja rakni a játékot. Más kisebb kirakós játékkal is kivitelezhető ötlet. Karácsonyi kifestő (kisebbeknek). Puzzle szétosztva (nagyobbaknak).

Jobbnál jobb adventi programok közül választhatunk decemberben, belépőjegyet is rejthetünk a naptárba színházi előadásra, kézműves foglakozásra, egyéb programra. Az ingyenesen látogatható programokhoz is készíthetünk belépőjegyet számára.

Felnőtteknek

Saját készítésű édességeket – kekszet, pralinét – díszcsomagolásban. Felnőtt szeretteinknek személyes üzeneteket vagy szép karácsonyi idézeteket rejthetünk a naptárba egy kis édességgel. A szöveget megírhatjuk kézzel is, de szép levélpapírra is nyomtatható. Tekerjük fel a papírt és kössük át egy szép kötözővel. Meghívhatjuk őket egy-egy karácsonyi koncertre, rendezvényre, a meghívó is belekerülhet a naptárba. Az ötletek tárháza kifogyhatatlan: megbújhat a naptárban egy-egy forró csoki italpor, egy-egy különleges karácsonyfadísz és képeslap.

Az összeállítás csupán gondolatébresztő, sok ünnepre hangoló aprósággal tudunk kedveskedni szeretteinknek; az adventi naptár jóvoltából naponta átélhetjük, hogy nemcsak kapni jó, hanem adni is.

 

Kapcsolódó összeállítások

Egyszerű, szép: adventi kalendárium csomagolópapírból

Számoljuk a napokat karácsonyig! Változatok egyedi kivitelezésű adventi naptárra

Természetesen szép. Adventi kalendárium dióból

hoember_adventi_kalendarium

Nyitókép: Etsy | Stacey Sharman

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tíz =

hirdetés