Árvavirág, tavaszika, gyócsé. Mit szimbolizál a hóvirág?

hirdetés

hirdetés

A hóvirág latin neve Galanthus nivalis, jelentése hófehér tejvirág. Több elnevezése él a népnyelvben, a legismertebbek: árvavirág, tavaszika, gyócsé. Védett növény, tilos leszakítani. Eszmei értéke 10 ezer forint.

A hóvirág 2005-ben került a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé. Védetté nyilvánítására azért volt szükség, mert természetes élőhelyükön tömeges méreteket öltött a hóvirághagymák kitermelése. Kertünkben nevelhetjük. Értékes gyógynövény, de a hagymái mérgezőek.

Hóvirág

snowdrop-655113_640A hóvirág szimbolikája

A hóvirág a tavasz első virága, a reményt és a tisztaságot szimbolizálja. A görög mitológiában Iónhoz, a Danaidák ősanyjához társították. A keresztény kultúrkörben Szűz Mária tisztaságát jelképezi.

A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpár a hóvirágok látványából merített vigaszt.

A hóvirág üzenete

„Örülj a jelennek és a jövőnek! A múlt szomorú emlékeinek ne engedj helyet a szívedben!”

A hóvirág legendája

Amikor az Isten a Földet teremtette, először hóval borított be mindent, de a hó túl színtelen volt, ezért a hó elindult színt keresni magának. Kérte a virágokat, hogy adjanak neki színt, ám kérését egyik virág sem teljesítette. A hóvirág azonban megsajnálta.

– Ha annyira tetszik a kabátom, a tiéd lehet – monda. Így lett fehér a hó, és ezért a hóvirág az egyetlen télen virágzó növény.

 

Ezernyi tőzike a Répce mentén

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés