Kompakt faház négy keréken. Fiatal házasok otthona, avagy összkomfort 15 négyzetméteren

Mindössze 15 négyzetméteres, lakókocsiként mozgatható kompakt faházat álmodott meg magának Alek Lisefski webdizájner; a mobil faházat az orosz fiatalember a barátnőjével osztja meg, s az év nagy részében Kalifornia államban állomásoznak vele. Mindent kihoztak belőle, amit csak lehetett. Kisefski fenntartható, megfizethető otthont keresett: mint mondja, lakást a környéken nem tudott volna venni, és a lakásbérleti díjak is elég magasak. A faház fél év alatt elkészült, 30 ezer amerikai dollárt költöttek rá.

A kis faház szerény életmódra kényszeríti a lakókat, nem engedhetik meg maguknak, hogy túlzásokkal éljenek, ám ezt cseppet sem bánják. A vastag hőszigetelésű építményen 10 ablak van, a bejárati ajtó is teleüveges, így a kis ház világos, és passzívan hasznosítja a napenergiát. Napelemes rendszert is kialakítottak, hogy a napenergiát hasznosítani tudják melegvíz előállításra.

Hihetetlen, hogy 15 négyzetméteren mindennek találtak helyet: van étkezőrész, számítógépes munkaállomás, kétszemélyes kanapé tévével, konyha, zuhanyzós fürdő, kényelmes franciaágy elhelyezésére alkalmas hálórész, sok-sok polc, tároló. A gardrób a tetőtéri hálórészben kapott helyet.

Jól megtervezett, jól megszervezett lakóegység, függetlenül attól, hogy a mindennapjainkat a legtöbben nem tudjuk elképzelni egy szobaméretű faházban. A fiatal párnak megvan a szabadságélménye is, ha kilépnek az ajtót, nagy zöld területen találják magukat, s máris eltűnik a bezártságérzetük.

Fotó: Architizer

 

Ez is érdekes

Élet 13 négyzetméteren: egy fiatal pár extrém otthona

Élet 13 négyzetméteren: egy fiatal pár extrém otthona

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + 15 =

hirdetés