Akiknek a tisztelet fontosabb volt, mint a hűség. Monica Bellucci és Vincent Cassel nyitott házassága

Ha csak annyit mondunk, hogy a Luciano Vincenzoni írásából készült, Giuseppe Tornatore rendezte Malena című film hozta meg az igazi sikert Monica Bellucci számára, akkor ezeken a szavakon és neveken máris átsüt a nap, és az az élet mézízű lesz. A Koltai Lajos által fotografált gyönyörűséges film kamasz főhőse, bizonyos Renato Amoroso menthetetlenül és végletesen beleszeret a tengerparti, sós ízű és és fűszeres illatú városka szépasszonyába Malena Scordiába, akibe csupán az nem szeret bele, akit időközben a föld alá, vagy a tenger mélyére kísértek kézen fogva az angyalok.

Malena_0000_ReducedAmikor Malena, jelesül Monica Bellucci végigsétál a tengerpart melletti promenádon, vagy a kisváros Fő terén, még a legelvetemültebb nőgyűlölő is elrebeg egy hálaadó imát, hogy ilyen létezik. Anyánk elfeledett gyengédsége, amikor ijedten mellébújtunk kisgyerekként az éjszakai fölmelegített takaró alá, a meghatódás, amit a szerelmeink mellett éreztünk, amikor bizonyossá vált, hogy hamarosan minden megtörténhet, a nővéreink aggódása a kicsapongásaink miatt, a húgaink rajongó tisztelete, akik bennünk látják az első férfit, aki nem az apjuk. Mindez ott ringatózik Monica Bellucci minden lépésében és minden halk, vagy éppen szenvedélyes mozdulatában. S mikor Malena két gerezd citrommal ledörzsöli csupasz felső testét, talán mindenki megérti, hogy a férfiak miért sóvárognak lankadatlanul a kisded életet fenntartó és az örökké éteri táplálékot adó női mellek után.

monica_bellucci1

Monica Bellucci a Malena c. filmben

szerelmi_feszek

Megismerkedésük idején. A Szerelmi fészek c. filmben játszottak együtt

Van abban valami törvényszerűség, hogy Monica Belluccinak találkoznia kellett az akkor 28 éves francia Vincent Cassellel, a fura franciával. Cassel azok közül a férfiak közül való, akiknek a vonzását az a különös atmoszféra adja, ami a külsejüket egyik pillanatban taszítóan csúnyává, a másikban viszont megfejthetetlenül jóképűvé varázsolja. A Szerelmi fészek című filmben játszottak először együtt 1996-ban, a gyönyörű, modellből lett olasz színésznő és a kifinomult, ugyanakkor vibrálóan férfias és kiszámíthatatlanul vad francia. Vincent Casselnek már az édesapja is színész volt, folyton meg kellett ugrania egy magasságot, amit a saját apja állított föl mérceként. Monica Bellucci úgy emlékszik vissza Vincentre, hogy huszonnyolc évesen rendkívül beképzelt volt, ugyanakkor éles eszű és vad, igazi rossz fiú.

cassel

Bellucci édesanyja festő, édesapja teherautó sofőr volt, és a Citta di Castelloban született umbriai lány korán elkerült Perugiába, ahol az egyetemen jogot hallgatott, de mielőtt eltűnt volna a tárgyalótermek kimért hűvösében, fölfedezték különleges nőiességét, megindító szépségét és modellkedni kezdett. Első férje, Claudio Basso, a divatfotós ismertette meg Monicával először azt a világot, ami a paragrafusok kemény kopogása helyett sokkal érzékibb, csillogóbb és nagyvilágibb életet ígért. Milánóba költöztek, s bár Monica Bellucci azt vallja a mai napig, hogy a szépség csak öt percig érdekes, csupán ennyi ideig képes fenntartani a kíváncsiságot, ezekben az években mégis modellként biztosította a megélhetését.

A kivételesen okos, jó eszű umbriai lány azonban úgy vélekedett, hogy a modellekről az a közvélekedés, hogy ostobák, ő viszont szerette volna megmutatni a mögöttest is, ezért engedett a csábításnak és vállalt el egyre több filmszerepet. És talán éppen emiatt játszott el több extrém hősnőt is, többször hangoztatva, hogy a film, a színészet abban is segítette, hogy megismerje az emberiség sötét oldalát.

Pályafutása egyik legvitatottabb filmje a Visszafordíthatatlan volt, amelyikben éppen Vincent Cassellel játszott partnerként, s amiben 12 percet szánt a rendező, hogy nyersen megmutassa a megerőszakolását, ami óriási felháborodást váltott ki a Cannes-i fesztiválon.

irreversible-vincent-cassel-monica-bellucci

A Visszafordíthatatlan c. film egyik jelenete

Törvényszerű volt a találkozása a két színésznek, ám mivel mindkettőjükben ketyegett örökké egy robbanó szerkezet, sokan féltették is őket a megismerkedésük után három évvel, 1999-ben megkötött házasságtól. Hogy magukból végül 17 esztendőt ajándékoztak egymásnak, legalább annyira meglepő volt, mint a 2013-ben bekövetkezett válásuk, hiszen addigra már úgy berendezték az életüket, ami valamiféle páros társtalanság, vagy optimistábban fogalmazva nyitott házasság volt, hogy úgy tűnt, semmi és senki nem bonthatja föl a hivatalos együttlétüket.

A házasságuk – amiben két gyönyörű kislány, Deva és Léonie született -, a tiszteleten alapult. Úgy hitték, a tisztelet sokkal erősebb kötelék, mint a szerelem, ugyanis a rutin, ahogy Bellucci nyilatkozta egyszer, megöli a szerelmet. Egymás tisztelete és annak belátása, hogy két gyönyörű ember a külön töltött időkben mindig ki lesz téve mindenféle kísértésnek, egészen különös árnyalatokat adott a kapcsolatuknak.

Mindezt talán Monica Bellucci fogalmazta meg a legtalálóbban:

BELLUCCI_Monica-24x30-2008„Szenvedélyt érezhetsz a legrosszabb ember iránt is. De ennek semmi köze nincs a mély párkapcsolathoz, mert a szenvedély megmarad, de még fontosabb a bizalom, a tisztelet, hogy nemcsak a szexben kitartó, hanem később is ott lesz neked. Ez sokkal fontosabb, mint a hűség. És nevetséges is volna hűséget várnom Vincenttől, ha például nem vagyok mellette két hónapon át. Nem kérdezgethetem folyton, hogy kivel találkozott, miket csinált. Sokkal tisztességesebb és reálisabb onnan nézni, hogy amikor mellette vagyok, akkor csak velem van.”

És valóban így is éltek, Monicának saját háza volt Rómában, Vincentnek pedig Párizsban, de a sármosan fékezhetetlen férfi Rióban is kialakított egy otthont, miután szenvedélyévé vált, hogy edzésben tartsa a testét és Rio De Janeiro legjobb szörfös partszakaszain lógjon a haverjaival. Hónapokat voltak távol egymástól a forgatások miatt, miközben az együtt töltött hetek alatt Vincent kivételes gyengédséggel és odaadással bánt a lányaival, hiszen minden férfi ezekbe a napokba próbálja édesgetően belepréselni az elmulasztott éveket.

monica-bellucci_vincent_cassel

Monica a filmes karrier ellenére is két gyermeket szült, és már jóval túl volt a negyvenen, amikor a kis Léonie bekopogtatott az életükbe. Ebben az időben megindítóan vallott a késői gyermekvállalásáról és adott gyengéd biztatást a hasonló sorsú és szándékú nőknek:

monica_bellucci_03„Amikor az első gyermekemet vártam, 39 éves voltam, és azt mondták, ha még egy gyereket szeretnék, rögtön próbálkozzak utána teherbe esni, de én még nem álltam rá készen. A gyerekek nem olyanok, mint a filmek, nem lehet őket sürgetve beütemezni. Az olyan kismamák, akik későn szülnek, mint én, örökké azt hallják, mennyire bátrak és ez igaz is, mert ahogy idősebb vagy, egyre több kockázatot vállalsz. De én nem érzem magam nagyon bátornak, egyszerűen csak nagyon szerencsésnek. Ismerek nőket, akik térden állva kúsznának át a sivatagon, hogy gyerekük lehessen. Talán, ha ez lett volna velem és nehézségeim lettek volna, én is így éreznék. Tény, hogy sok nő vár a harmincas évei végéig, hogy gyerekei legyenek. Nem szabad elfelejteni, hogy a nők átlagéletkora ma sokkal magasabb, mint régen volt, szóval sok idejük van. Ha a tizenkilencedik század elején születünk valószínűleg negyven éves korunkra halottak lettünk volna, vagy lehet, hogy éltünk volna, de szörnyű fizikai állapotban. A dolgok ma már másképpen vannak, a nők az ötvenes éveikben is fantasztikusan néznek ki. Vagyis szülhetsz gyereket a negyvenes éveidben, és várhatóan látni fogod felnőni őket”.

Mindezek után igazi bombaként hatott, hogy 2013-ban Monica Bellucci bejelentette: hivatalosan, közös megegyezéssel elválnak. A csalódást talán éppen annak a felismerése okozta, hogy ezek szerint a kölcsönös tisztelet fenntartása, a külön töltött napok és a közbeni hűtlenségek elfogadása sem mentette meg a házasságukat. Legalábbis Monica Bellucci és Vincent Cassel házasságát ez a furcsa és kölcsönös megalkuvásokkal, fájdalmakkal, de szabadsággal is járó alku sem tartotta egyben.

Miután két világhírű emberről van szó a pletykák sem kerülték el a válásukat, Monicát hírbe hozták Telman Iszmajlovval a szállodaláncokat birtokló orosz milliárdossal. S, hogy a kapcsolatukat mégsem rántotta a mélybe ez a vibráló időszak, talán mégis a tiszteletnek köszönhető. „Mindig ott leszünk egymás számára. A szeretet örökre ott marad közöttünk”, nyilatkozta Bellucci a válást követően, s mindezt megerősíti, hogy a következő karácsonyt már együtt töltötték. Az örök NŐ, az örök FÉRFI és a két kislány, Deva és Leonie, akiket örökre szeretni fognak.

Mert lehet, hogy mégis erről szól az élet. A kölcsönös tiszteletről és a szeretetről.

 

 

Cikkajánló

Búcsúzni szépen. Sophie Marceau és Andrzej Zulawski életfogytig összeérése

Búcsúzni szépen. Sophie Marceau és Andrzej Zulawski életfogytig összeérése

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + kettő =

hirdetés