Monte Rosa. Energiafüggetlen menedékház a svájci Alpokban. Az autonóm építészet egyik díjnyertes prototípusa

Az Alpok egyik leghíresebb magaslata a Svájc déli határa mentén található, 4487 méteres Matterhorn, melynek csúcsára először 1865-ben sikerült feljutni. A veszélyes hegycsúcsok megmászása előtt a gleccserek szintjén elhelyezkedő menedékházakban – többek között a Monte Rosa menedékházban – készülnek fel a hegymászók, akiket vonz a magasság és az érintetlen panoráma.

A síelők és kirándulók kedvelt úti céljának számító Alpokat nemzeti jelképüknek tartják a svájciak, olyan tájnak, amelyet természetes mivoltában kell megőrizni és megvédeni. Az Alpokban időzni a modern, globális városi életforma ellenpólusát jelenti, amit egyre többen kívánnak felfedezni manapság. A völgyekben egyre jobban terjeszkednek a városok, ezért is lényeges, hogy az Alpok megőrizze fenséges ürességét, háborítatlan természetességét, mert csak így tudja rekreációs funkcióját is betölteni. Az alpinista klubok menedékház-hálózattal igyekeznek lehetőséget teremteni ehhez.

Építészeti szempontból óriási kihívás itt építkezni

Felelősség és lehetőség a jövő autonóm működésű épületének megalkotására, az alternatív energiák hasznosítására és az extrém körülmények között megvalósítható, működő építési módok kifejlesztésére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Alpokban autonóm házat tervezni úgy lehet, ha biztosra mennek, ezért a koncepció mellett a számításoknak és a kivitelezésnek is tökéletesnek kell lenniük. Energia és víz nem érkezik vezetéken, kiépített utak nincsenek, a szennyvizet, hulladékot sem szállítják el a háztól. Ilyen körülmények között minden funkció óriási erőfeszítés eredménye – legyen az villanykapcsolás vagy éppen wc-öblítés stb. -, ami a városias életformában magától értetődő, természetes adottságnak tűnik, s a használókban nem tudatosul a mögöttes infrastruktúra.

Az Alpokban az energia-, és közműhálózatok hiánya, illetve a zord körülmények kötelezővé teszik a napenergia és a gravitáció kiaknázását, a szuperszigetelést, a légtömörséget, a hővisszanyerést. A Zürichi Egyetem oktatói és hallgatói hat éven át tervezték a 18 hálótermes, 120 férőhelyes épületet.

A víztároláshoz egy kutat kellett ásni a sziklában, körülbelül 50 méterrel magasabban, mint a menedékház, hogy a természetes gravitáció révén a megfelelő nyomást biztosítani lehessen. Az év néhány enyhe hónapjában – amikor a jég olvad – az egész éves vízmennyiséget összegyűjtik. Az éves szinten keletkező körülbelül 270 köbméter szennyvizet szintén összegyűjtik, biológiailag tisztítják, és szürkevízként újrahasznosítják wc-öblítéshez.

A 21. század egyik építészeti prototípusa született meg a Monte Rosa gleccser szomszédságában. A menedékház elődje 1895-ben épült, amikor a gleccserek szintje még mintegy 300 méterrel magasabban volt (ez jól érzékelteti a klímaváltozás hatásait). A 2883 méteres magasságban található menedékházat a kitartó turisták néhány órás gyaloglással érhetik el.

Az épület – a főzéshez használt gáz, s természetesen az élelmiszerek kivételével – mindent képes maga előállítani: a komfortos belső klímát, ivóvizet, áramot, s a szennyvízkezelés is megoldott. A hőenergiát a napenergia aktív és passzív hasznosításából nyerik, hőcserélőkkel és hőszivattyúkkal kinyerik az összes hulladékhőt, beleértve a szennyvizek, a berendezések és az elhasznált levegő hőjét is.

Hegyikristály

Az épület tömege kompakt; a gömbhöz közelítő kristályszerű formálás és az alumínium borítás ezüstös színe jól illeszkedik a környezetbe, az épület beceneve ezért hegyikristály. Az alaprajz szervezése a kör logikus, sugárirányú felosztását követi, gyakorlatilag nincs derékszög az épületen belül. Az egymás mellett kialakított, cikkelyszerű szobák úgy sorakoznak egymás után, akár a narancsgerezdek.

monterosa0011

Az építéshez nem állt rendelkezésre úthálózat, így mindent helikopterrel kellett a helyszínre szállítani, emiatt a lehető legkevesebb anyagot kellett használni, a lehető legnagyobb előregyártással. A kivitelezést számos tényező nehezítette. Az építkezéshez rendelkezésre álló idő a rendkívül rövid nyári időszakra korlátozódott. A régi menedékház szolgált felvonulási épületként és ideiglenes munkásszállóként. Minden építőanyagot egy könnyű kis mentőhelikopterrel szállítottak a helyszínre, ezért fontos volt, hogy minden építőanyag a lehető legkönnyebb legyen.

Az épületburok vastag hőszigeteléssel ellátott, a déli tájolású homlokzat téglalap formájú síkját teljes mértékben fotovoltaikus napelemek borítják, melyek az áramellátást fedezik. A természetes megvilágítást és passzív napenergia-hasznosítást célszerűen elhelyezett ablakok szolgálják. Az épületburok szélén, közel 360 fokban, spirálszerűen felkapaszkodó lépcsőről – a nappályát követő ablaksorból – fantasztikus panoráma tárul a látogatók elé. A vésztartalék energiaforrást biodízel kombinált hő-, és áramellátás szolgáltatja. A négy közös használatú vizesblokkba összesen 4 zuhany, 6 wc, 3 piszoár és 14 mosdó került. Néhány saját fürdővel rendelkező apartman is található a termeszvárhoz hasonlító, helikopter-leszállóhellyel rendelkező épületben.

Az épületszerkezet ötszintes favázas szerkezet, fafödémelemekkel és -válaszfalakkal. A hagyományos építőanyagot korszerű számítógépes technológiával tervezték és gyártották, egyenként optimalizálva az elemeket, így mindenhova csak a feltétlenül szükséges keresztmetszetet építették be. A teljes szerkezet 200 tonnás súlyát egy legyezőszerűen kialakított acélszerkezetű tárcsa közvetíti a sziklába süllyesztett központi betonalapra. A szerkezet így mindössze néhány ponton érintkezik a talajjal, így a talaj felé csatlakozó hőhidak száma minimálisra csökkent, az épület egyáltalán nem közvetít hőt a talaj felé. A könnyűszerkezetes vázat vastag szigeteléssel és időjárásnak ellenálló alumínium burkolattal látták el.

A menedékházban 50 önálló, eltérő formájú szoba van, valamennyi egyedi belsőépítészettel kialakítva. Önálló meteorológiai állomás segíti a menedékház üzemeltetését, az energiafogyasztást és -készleteket folyamatosan mérik és ellenőrzik, érzékelőkkel, távirányítással optimalizálják, ezzel is fokozva a hatékonyságot.

monterosa0021

A Monte Rosa alpesi menedékház építése során szerzett tapasztalatok mindenki számára hasznosíthatók: a decentralizált épületgépészeti rendszerek, a helyi erőforrások hasznosítása, takarékoskodás az anyaggal és energiával nélkülözhetővé teszik az energia-, és közműhálózatokat, ezáltal megvalósítva az autonóm működést és drasztikusan csökkentve a CO2-kibocsátást, mind az építés, mind az üzemeltetés során. A Monte Rosa projekt példát mutat arra, hogyan kell megújuló forrásból származó, illetve újrahasznosítható építőanyagokat és technológiákat alkalmazni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 5 =

hirdetés