Mossunk vadgesztenyével! Tippek, tapasztalatok

Ősszel érik be a vadgesztenye termése. Nemcsak gyermekeink kedvében járhatunk vele – kedves gesztenyefigurákat készítve -, a háztartásban is hasznát vehetjük! A vadgesztenye termését felhasználhatjuk például mosásnál. Ági kipróbálta, megosztja tapasztalatait.

A vadgesztenye termése magas triterpén-szaponinok tartalmának köszönhetően alkalmas a ruhák tisztítására. Érdemes utánaolvasni, majd kipróbálni, s a saját tapasztalatok alapján továbbfejleszteni. Ami az egyikünknek beválik, nem biztos, hogy másnak is jó. Több tényező befolyásolhatja a mosás eredményét, egyebek mellett a víz keménysége, a ruhák szennyezettsége. A hagyományos mosószerek optikai fehérítőt tartalmaznak, tehát az úgynevezett szelíd mosószerektől sosem vakítóan fehér a ruha.

– A vadgesztenyétől ne várja senki, hogy a gyermek etetésekor a ruha védelméül szolgáló textilpelenka hófehér lesz a 20. mosás után is,  főleg ha előtte paradicsom- és spenótfoltok tarkították. Azt se várja tőle senki, hogy a vörösborral leöntött damasztterítő patyolat fehérben tündököl. Ezekhez kell más szer is, vagy a hagyományos mosószerek egyike – mondja Ági.

Mindezek ellenére érdemes kipróbálni a szelídebb módszereket, köztük a vadgesztenye termésével való mosást.

Ági tapasztalatai

Az összegyűjtött vadgesztenyét, itthon szétterítettem, s hagytam száradni. Az első kísérleti mosásra a gesztenyék igencsak megszikkadtak. Óvatosan, erős pengéjű késsel nyolc darabba vágtam tíz vadgesztenyét. Ötöt ázni tettem 1 liter melegvízbe, ötöt pedig kis vászontasakba tettem – alaposan átkötöttem -, majd a mosógépbe raktam a fehér szennyes ruhákra. A ruhák között volt törölköző, konyhai kéztörlő, zokni. Az öblítőtartályba nem tettem semmit.

Elindítottam a mosógépet: 60 fok, normál napi mosás programmal.

Az eredmény

Teljesen elégedett voltam az eredménnyel! A vadgesztenye megtisztította a ruhákat. Az említett 3 ruhaneműn mértem le a tisztaságot. A konyhai kéztörlő – kis törölköző – foltmentes lett, a zokni fehér, pedig a kerti munkától erősen szennyeződött.

Következő alkalommal ugyanezekkel a vadgesztenyékkel színes ruhákat mostam 40 fokon. A ruhák puhák, tiszta illatúak lettek.

A teszt miatt egyik esetben sem használtam öblítőt. (A későbbiekben igen, hogy semlegesítsem a ruhákban maradt lúgot, amit savval – ecettel vagy citromsavval – lehet közömbösíteni.)

Összegzés

A saját készítésű mosószappanból készült mosógélhez képest a vadgesztenye kevesebbet tud – a gesztenyével tisztított ruhák kevésbé puhák. A mosódiónál viszont jobbnak tartom, mivel a ruhák illata frissebb, jobb, mint a mosódió használatakor. Nem mellékes, persze az sem, hogy a vadgesztenye nem kerül semmibe.

A napi frissítő mosáshoz minden további szer vagy előkezelés nélkül bevethető, szerintem teljes elégedettek lehetünk vele. A napi frissítő mosás alatt olyan ruhaneműket értek, amelyek főleg frissítést igényelnek, például egyszer hordott pólók, fehérneműk, otthoni ruhák, melyek nem foltosak.

Néhány tudnivaló

Pár óra áztatás után ilyen hab keletkezett

A vadgesztenye termés belső magjában található a szaponina szükséges a mosáshoz, így a külső barna héját nyugodtam eltávolíthatjuk. Egy adag vadgesztenye nem csak egyszeri mosáshoz használható fel, 4-5 alkalommal moshatunk vele (ez is saját tapasztalást igényel.) A szaponin jól oldja a szennyeződéseket, magasabb hőfokon jobban oldódik, hatékonyabban fejti ki hatását.

Nem árt a ruha színének, nem fakítja ki.

Lágyítja a vizet, a ruhák is sokkal puhábbak lesznek. Kevesebb igényel vasalást, illetve sokkal könnyebben vasalhatók.

A vászonzacskó hiánya ne tartson vissza a kipróbálástól, egyszerűen tegyük egy, már használaton kívüli zokniba a vadgesztenyéket. Arra figyeljünk, hogy alaposan kössük be a zoknit, mivel a mosás során könnyen kioldódik és a darabkák a ruhák közé kerülnek, illetve a mosógépben dugulást okozhatnak.

Ha idegenkedünk attól, hogy növénydarabokat tegyünk a ruhák közé, akkor oldjuk fel a vadgesztenyét előtte vízben. Forrázzuk le és hagyjuk állni pár órát, vagy áztassuk 24 órán át.

Nem ajánlják a vadgesztenyét gyapjú és természetes selyemkelmékhez.

A vadgesztenye élő anyag, könnyen romlik, tehát gyűjtés után szétterítve, alaposan szárítsuk meg!

Két mosás között is – amennyiben több nap telik el – ajánlatos a zacskóból kivenni és szétteríteni.

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Források: tudnodkell.info, gyogynovenysziget.hu, eletszepitok.hu, […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy + 9 =

hirdetés