Mozaiklapokkal díszített dobozka

Balogh Kati a dekupázstechnika szerelmese; az általa készített Életszépítők dobozkát már bemutattuk a magazinon. Ezúttal mozaiklapokkal díszítette a hatrekeszes fa teatartó dobozt. Nem a hagyományos mozaiktechnika szerint – a mozaiklapok közötti réseket például nem is fugázta – , de a végeredmény így is tetszetős. Kati beavatott minket a készítési folyamatba.  

Az Életszépítők doboza. Kérésre Kati bárkinek elkészíti. A fotóra kattintva láthatók a részletek

Hogyan készült?

Anyukám 60. születésnapjára terveztük a dobozt, amit mozaikokkal szerettünk volna díszíteni. Különleges, szép mintát szerettünk volna, sokat ötleteltünk a húgommal, majd a húgom párjától jött a remek ötlet: formázzunk meg hat darab ikszet, más-más színekből.

A háttér színein is sokat variáltunk, próbálgattuk, hogyan is rajzolódik majd ki szépen, láthatóan a minta. Végül, azt hiszem, nagyon jól sikerült, elégedettek voltunk a végeredménnyel.

A mintát alaposan megterveztük, hogy ráférjen a kiválasztott dobozra, majd előre kiraktuk, és számítógéppel készítettünk egy méretarányos négyzetrácsos mintát hozzá, hogy azt használjuk alapnak, nehogy eltévesszük a ragasztást.

 

A mozaiklapok 1 cm x 1 cm méretűek, különböző színűek. A doboz tetejére acetonnal felvittük a mintázatot, majd az így megmintázott tetejét leszámítva az egész dobozt lefestettük barnára. (Ez egyébként ugyanaz a doboz, mint az Életszépítőké.)

Száradás után a mozaikokat hobbiragasztóval vittük fel a doboz tetejére, sorban, tartva az előre megtervezett mintázatot. Hiába terveztük meg azonban a méretarányos mintát, és számoltunk még a mozaikok közötti közökkel is, látszott, hogy a mozaikok nem fognak kiférni a tervezett közökkel a dobozra. Ezért inkább szorosan, nagyon kis rést kihagyva helyeztük őket egymás mellé.

A minta szépen kifért, kirajzolódott, és a sok kis mozaik egységes, szép, fényes, csillogó felületet alkotott. A fugázás a helyhiány miatt kimaradt, illetve nem akartuk elrontani a végeredményt sem. Reméljük a ragasztással tartós is lesz a használat során.

Nekünk így is nagyon tetszett, és – ami a legfontosabb – az ünnepelt is nagyon örült neki.

 

Ajánló

Mozaiktechnikával díszített tárgyak
Ötletek, gyakorlati tippek Tímeától

Kreatív újrahasznosítás:
mozaiktechnikával díszített kútgyűrű

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhat =

hirdetés