Műfenyő vagy igazi? Melyik a jobb döntés?

– Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt – mutat rá a kanadai Ellipsos cég által végzett elemzés, mely szerint az élő fenyő szinte minden szempontból jobb döntés. Egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

A műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás komoly környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, nálunk zömében a nyugati határszéli falvakban.

Sokan azt gondolják, hogy egy műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük. 

Környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű az élő fával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják.

A műfenyő nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból is hátrányos. Kőolaj- és fémszármazékok képezik az alapját, nem megújuló források, ráadásul a gyártása során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. A kész műfenyő is tartalmaz például PVC-t, akár ólmot is, ami az egészségre kifejezetten ártalmas.

A hazai gazdaságnak is jót tesz az, aki élő fenyőt vásárol. A hazai kínálat jelentős része ugyanis a nyugati határszélről származik. Zala, Somogy és Vas megyében több száz kistermelő neveli meg azt a 1,5-1,8 millió fát, amit idehaza állítanak fel karácsonykor. A fák döntő része 1-2 hektáros apró birtokokról származik, 5-10 év alatt érik el a megfelelő méretet. Hasonló a helyzet a földlabdás fenyőkkel is: ezek döntő része is Magyarországon nevelkedik. Ezzel szemben a műfenyők jelentős része Kínából érkező importtermék.

Forrás: ankert.hu

 

 

hirdetés
1 válasz
  1. Kozma Györgyi
    Kozma Györgyi says:

    Örülök hogy ki tudom fizetni a rezsimet, s nem halok éhen. nekem egy fehér műfenyőm van, remélem kitart amíg élek. Egy élet munkájának jutalma ennyi.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 1 =

hirdetés