Munka és/vagy magánélet? Hogyan tartható egyensúlyban? A te választásod, te felelsz érte. Perfekt tippek

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése korunk nagy kihívása. Bármerre billen is el a mérleg nyelve, a közérzetünk látja kárát; túlhajszolttá, motiválatlanná válhatunk. Hogyan tartható egyensúlyban a munka és a magánélet? Akarattal, tudatossággal. A változás a felismeréssel kezdődik, azzal a belátással, hogy ahogy jelenleg élsz, az sem neked, sem a közvetlen környezetednek nem jó. Mit tehetsz?

Tarts határokat! Ne vidd haza a munkádat!

Sokan foglalkoznak a szabadidejükben is a munkahelyi problémáikkal, az előttük tornyosuló feladatokkal, nehezen lazulnak el, töltődnek fel munka után. Nem egyszerű átállni, de a szabályokat nagyrészt magunk alakítjuk, tudatos, következetes magatartással változtathatunk a megszokott viselkedési sémán.

Tarts határokat. Ne vidd haza a munkádat! Ne olvass irodai levelezést! Hagyd az irodában a munkahelyi feszültséget! Ha hagysz magadnak időt a regenerálódásra, könnyebben veszed az akadályokat másnap.

Tanulj meg nemet mondani!

Akár egy kis pluszmunkát, vagy akár olyan szabadidős programot akarnak a munkahelyeden rád erőltetni, amelyekhez nincs kedved és nem érzed hasznosnak sem, mondj rá nemet. A szabadidőddel te rendelkezel.

Sportolj!

Rengetegen ülnek egész nap az irodában, ami kényelmesnek tűnhet, mégis, rendkívül megterhelő. Az ülőmunka következtében kialakuló rossz testtartás, a nyaki izmok görcsössége, a hátizmok gyöngülése hosszú távon kihat az egészségre, fájdalmat, zsibbadást okozhat, komolyabb betegségekhez is vezethet. A mozgás nemcsak a fizikai kondíció miatt fontos, mentálisan is segít felfrissülni, oldja a feszültséget, jobbat alszunk – kiegyensúlyozottabbá tesz.

Aludj eleget!

Az alváson nem lenne szabad spórolni. Ha nem alszunk eleget, csökken a produktivitásunk, fogékonyabbá válunk a betegségekre. Ha kialvatlanul indulsz dolgozni, sokkal több energiát kell befektetned, mint amennyit a feladataidra szánnál kipihenten. Hét-nyolc óra alvással kipihenten indulhatsz dolgozni, a munka után pedig több energiád marad más tevékenységekre.

Foglalkozz a karriereddel!

Időnként vizsgáld meg, hogy ott tartasz-e a karrieredben, ahol szeretnél, azzal foglalkozol-e, amivel szeretnél. Ha rosszul érzed magad a munkahelyeden, a pozíciódban, a szabadidődet sem tudod gondtalanul élvezni.

Tóth Réka, a www.perfekt.hu oktatási szakértője szerint akár új területen szeretnénk magunkat kipróbálni, akár meglévő területünkön szeretnénk előrébb lépni, sosem késő belevágni a tanulásba. Érdemes elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot, rengeteg képzés közül lehet választani, rugalmas időbeosztással, relatíve rövid idő alatt elvégezhetőek, így a tanulás akár hobbivá is válhat. Érdemes új dolgokba belefogni – frissen tartja az elmét, ráadásul új utakat nyithat meg a karrierben.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + tizennégy =

hirdetés