Hogyan teleltessük át a szabadban nevelt muskátlit?

A muskátlikat leginkább konténeres, cserepes „egynyári” növényként használják, néhol azonban a kertben kiültetve, évről évre megtalálható. Fajtái a klímánkat kedvelik, de a téli mínuszokat nem vészelik át a szabadban. Kis odafigyeléssel azonban megvédhetők az év zordabb időszakában is. Ahhoz, hogy évelő muskátlik átteleljenek, csak pár dolgot kell megtennünk.

1. lépés

Kiásás

Még az első fagyok előtt fel kell ásni a töveket. Óvatosan, hogy a gyökérzet a lehető legkevésbé sérüljön, és a szárak se törjenek meg.

2. lépés

A muskátlikat leginkább konténeres, cserepes „egynyári” növényként használják, pedig a kertben, földbe ültetve is jól mutat. Fotó: www.eagleplants.com

Megtisztítás

A gyökérzetről távolítsuk el a földet, a szárakról pedig a beteg részeket, leveleket. Ha a növényen hagyjuk a fertőzött leveleket, a károsodás továbbterjedhet a telelési idő alatt.

3. lépés

Tárolás

A növényeket célszerű fejjel lefelé egy kartondobozba helyezni. A fordított elhelyezés következtében több nedvesség jut a gyökerekhez. Több növényt is helyezhetünk egymás mellé egy dobozba, de ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túl szorosan, zsúfoltan, továbbá ne ragasszuk le a dobozt, hagyjuk, hogy levegő áramoljon a növényekhez. A muskátlik számára a legjobb a sötét, 5-10 C° hőmérsékletű, hűvös hely. Fény és meleg nélkül „alvó” állapotban maradnak egészen tavaszig. Fontos, hogy olyan helyiségbe kerüljenek, amelyik nem penészedik!

5. lépés

Kitelepítés előtt

A tavasz közeledtével a muskátlik úgy tűnnek, mintha teljesen kiszáradtak volna. Azonban nem élettelenek a növények, még ha egyetlen zöld felület sem látszik rajtuk. A felső kéreg alatt ugyanis zöld pigmenteket találhatunk. A kiültetés előtt cserépbe is tehetjük a növényeket, hogy megvilágított, zárt helyen ébredjenek fel. Ebben a fázisban szépen fejlődnek az ablakpárkányon is pár hétig.

6. lépés

Kiültetés

Fotó: www.eagleplants.com

Fotó: www.floradania.dk

A tavaszi fagyok után már a cserépből, vagy közvetlenül a dobozból is kertbe ültethetők a tövek. Mindkét esetben öntözzük meg a növényeknek szánt gödröket.

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =

hirdetés