Muszaka. Rakott padlizsán görög módra
A muszaka az egyik legnépszerűbb görög étel. Számos változata létezik, minden tájegység megalkotta a saját verzióját. Készítik burgonyával és nélküle, cukkinivel, különböző húsokkal. Györgyi ismerteti a saját változatát.
Hozzávalók
Raguhoz
1 nagy padlizsán vagy két közepes padlizsán
6-8 közepes burgonya
60 dkg sertés-marha darált hús vegyesen
1/2 doboz hámozott paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított oregánó
1 marék friss oregánó és bazsalikom
kevés rozmaring
2 babérlevél
2 csipet fahéj
1 kk őrölt fekete bors
1 k chili szósz
1 tk só
1 dl vörösbor
Sajtos besamel mártáshoz
5 dl tej
2 ek. vaj
2 ek liszt
1 kk szerecsendió
kevés fehér bors
2 csipet só
5 dkg reszelt sajt
Szóráshoz
5 dkg kemény sajt
Elkészítés
A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 kanál olívát és fonnyasszuk meg a hagymát. Ha elkészül, tegyük bele a darált húst és pirítsuk meg.
Fűszerezzük oregánóval, rozmaringgal, fahéjjal, babérral és bazsalikommal, majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk (a fűszereket mindenki variálhatja kedvére, a fahéj mennyiségét lehet bátran növelni). A fokhagymát reszeljük bele, majd öntsük fel a vörösborral.
Kb. 20 percig főzzük kis lángon, ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot.
A padlizsánokat hosszában szeleteljük fel, és egy forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalukat süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Tegyük félre.
A megtisztított, hámozott burgonyákat vékony karikákra vágjuk fel.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, habverővel kevergessük, majd apránként öntsük fel szobahőmérsékletű vagy langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. Amikor elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 5 dkg reszelt sajtot.
Egy sütőtálat vékonyan kenjük ki olívaolajjal. Az aljára tegyünk egy sor burgonyát, erre kanalazzuk a hús felét, majd borítsuk be az elősütött padlizsán felével. Sózzuk meg, majd ismét rétegeljünk: burgonya, hús, padlizsán. A tetejére öntsük a besamelmártást. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
Melegen nehéz szépen szeletelni, amint a képeken is látszik…
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.