Muszaka. Rakott padlizsán görög módra

A muszaka az egyik legnépszerűbb görög étel. Számos változata létezik, minden tájegység megalkotta a saját verzióját. Készítik burgonyával és nélküle, cukkinivel, különböző húsokkal. Györgyi ismerteti a saját változatát.

Hozzávalók

Raguhoz

1 nagy padlizsán vagy két közepes padlizsán

6-8 közepes burgonya

60 dkg sertés-marha darált hús vegyesen

1/2 doboz hámozott paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk szárított oregánó

1 marék friss oregánó és bazsalikom

kevés rozmaring

2 babérlevél

2 csipet fahéj

1 kk őrölt fekete bors

1 k chili szósz

1 tk só

1 dl vörösbor

Sajtos besamel mártáshoz

5 dl tej

2 ek. vaj

2 ek liszt

1 kk szerecsendió

kevés fehér bors

2 csipet só

5 dkg reszelt sajt

Szóráshoz

5 dkg kemény sajt

muszaka2

Elkészítés

A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 kanál olívát és fonnyasszuk meg a hagymát. Ha elkészül, tegyük bele a darált húst és pirítsuk meg.

Fűszerezzük oregánóval, rozmaringgal, fahéjjal, babérral és bazsalikommal, majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk (a fűszereket mindenki variálhatja kedvére, a fahéj mennyiségét lehet bátran növelni). A fokhagymát reszeljük bele, majd öntsük fel a vörösborral.

Kb. 20 percig főzzük kis lángon, ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot.

A padlizsánokat hosszában szeleteljük fel, és egy forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalukat süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Tegyük félre.

A megtisztított, hámozott burgonyákat vékony karikákra vágjuk fel.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, habverővel kevergessük, majd apránként öntsük fel szobahőmérsékletű vagy langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. Amikor elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 5 dkg reszelt sajtot.

Egy sütőtálat vékonyan kenjük ki olívaolajjal. Az aljára tegyünk egy sor burgonyát, erre kanalazzuk a hús felét, majd borítsuk be az elősütött padlizsán felével. Sózzuk meg, majd ismét rétegeljünk: burgonya, hús, padlizsán. A tetejére öntsük a besamelmártást. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.

Melegen nehéz szépen szeletelni, amint a képeken is látszik…

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Muszaka – Rakott padlizsán tofuval

Muszaka húsmentesen. Rakott padlizsán tofuval

A tökéletes padlizsánkrém. Ínycsiklandó kenőke pirítósra, pitához

A tökéletes padlizsánkrém. Ínycsiklandó kenőke pirítósra, pitához

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 8 =

hirdetés