Mire figyelj, ha otthonodhoz, stílusodhoz illő szőnyeget keresel? Tippek vásárláshoz, ápoláshoz, tisztításhoz

Egy gondosan megválasztott szőnyeg a lakás éke, lehet szinte észrevétlen, vagy ellenkezőleg, tekintetet megragadó, stílusos és extravagáns. A szőnyegdivat is változik, érdemes időnként váltani, egyetlen szőnyeggel is megváltoztatható a helyiség karaktere.

A szőnyeg kiemelheti a környezetét vagy belesimulhat abba, s persze praktikus haszna is van. Hűvös időben hőszigetelő hatással bír, felfogja a hideget, elnyeli a zörejeket, hátteret ad a bútoroknak, kiemelhetők vele az összetartozó terek, de szőnyeggel el is választhatók a különböző funkcióval bíró szobarészek. A szőnyeg színe, anyaga, stílusa meghatározza a szoba hangulatát, karakterét. A választék szinte kimeríthetetlen, az alábbi összeállítás csupán ízelítő a szőnyegek sokféleségéről.

Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani szőnyegvásárlás előtt?

Hova szeretnéd tenni a szőnyeget?

Minden helyiség beszőnyegezhető, de nem feltétlenül van erre szükség. Általában a nappali, az étkező, a gyerekszoba, a hálószoba és az előszoba kap szőnyeget, természetesen más-más szempontot kell figyelembe venni az egyes helyiségeknél. Egy jó minőségű szőnyeg általában nem olcsó, de strapabíróbbak, mint a fillérekért beszerezhető darabok. 

Nappaliba, étkezőbe, gyerekszobába, érdemes jó minőségű, napi igénybevételt álló szőnyeget választani.

Milyen legyen a szőnyeg anyaga?

Étkezőbe, gyerekszobába nem célszerű hosszú szálú shaggy szőnyeget tenni, a nappaliba, vagy a hálószobába viszont illenek – barátságos, meleg hangulatot adnak. Az étkezőbe és a gyerekszobába a rövid szálú tömött szőnyegek ideálisak, ezek könnyen tisztíthatók.

 

 

Milyen legyen a stílusa?

 

Alapvetően a lakás és/vagy az adott helyiség stílusára érdemes hagyatkozni. Klasszikus, modern, skandináv, vagy vintage szőnyeg illene leginkább a térbe? Fontos, hogy passzoljon a bútorokhoz, a helyiség színvilágához. Szabad kísérletezni, sőt, ajánlott is – egy jól megválasztott szőnyeggel egy egyszerűbb berendezést is felpezsdíthetünk. Például a modern, geometrikus mintájú szőnyegek kifejezetten jól mutatnak egy egyszerű bútorokkal berendezett szobában.

Színválasztásnál azt kell mérlegelni, hogy a szőnyeg csak hátteret ad bútoroknak, vagy hangsúlyos kiegészítőnek szánjuk-e. Illik-e a függönyökhöz, a párnákhoz, a fal színéhez, a tapétához? Ha a szobában a természetes színek hangsúlyosak, remek kiegészítő lehet egy színes szőnyeg.

A szőnyegek formája jellemzően téglalap, de léteznek kör alakú és formára vágott változatok is. Például ezek az ún. hipster szőnyegek.

Fiúszobába ideális

Feldobják a teret a különleges színű shaggy szőnyegek is.

 

Ez a flamingós design szőnyeg látható a nyitóképen

Mekkora legyen?

Vásárlás előtt mérjük le a helyiségeket és a kívánt mérethez eső legközelebbi méretet válasszuk!

 

Tippek szőnyegtisztításhoz, ápoláshoz

A szőnyegeket ritkán poroljuk, mert a szálak megsérülhetnek. Inkább porszívót használjunk, amennyiben lehetséges, heti rendszerességgel. Ha a szőnyeg mérete engedi, fordítsuk a szőnyeget fejjel lefelé, és rázzunk ki belőle annyi szennyeződést, amennyit csak tudunk. Majd utána porszívózzuk le a szőnyeg hátoldalát is, illetve tisztítsuk meg a helyét is, mielőtt visszaraknánk a szőnyeget. A szálak a vizet sem kedvelik, ezért csak indokolt esetben alkalmazzunk nedves tisztítást. 

Az összeállításban látható termékfotókat a myfloor.hu/szonyeg webáruházból válogattuk

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + három =

hirdetés