Könyv- és receptajánló | Nagymamáink édes kincsei
Hagyományos házi sütemények, klasszikus édességek, torták és lepények receptjeit tartalmazza a Nagymamáink édes kincsei c. szakácskönyv. A kiadvány nemcsak a jó receptek miatt szerethető, hanem azért is, mert különlegesen szép a tördelése.
A 128 oldalas kötet minden oldalán színes akvarellek láthatók, a recepteket tartalmazó belívek pedig olyan hatást keltenek, mintha nem is könyvet, hanem egy régi vonalas füzetet tartanánk a kezünkben, amibe a nagyi jegyezte fel a kedvenc receptjeit.
A stílusos kiadvány eredetije az olasz Edizoni del Baldo munkáját dicséri, a magyar változat az Alexandra Kiadó kiadásában jelent meg. Aki kedveli a szakácskönyveket, ezt a kiadványt is szeretni fogja – igényes és egyedi megjelenése miatt a konyhaművészettel barátkozó kislányoknak szép ajándék lehet.
Receptismertető
– az Alexandra Kiadó engedélyével
Csokoládémáz
Hozzávalók
200 g porcukor, 100 g étcsokoládé
Elkészítés
Kevés vízben feloldjuk a darabokra tördelt csokoládét kis lábasban, lassú tűzön feloldjuk benne a cukrot, és jól összekeverjük a krémet. Sütemények töltésére és díszítésére használjuk, mielőtt megszilárdul.
Diós csokoládétorta
Hozzávalók
300 g dió, 150 g cukor, 100 g étcsokoládé, 100 g liszt, 100 g vaj, 3 tojás, 1/2 csomag szárított élesztő
Elkészítés
Gőz fölött felolvasztjuk a vajat és a lisztre öntjük, majd habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat és a feldarabolt diót. A csokoládét forgácsokká törjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. Ismét összegyúrjuk a tésztát, hozzákeverve a szárított élesztőt, a csokoládét, majd finoman a tojáshabot is.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben sütjük 200 Celsius-fokon. Ez a torta jó, ha egy napig áll, mielőtt tálaljuk.
Mokkatorta
Hozzávalók
150 g cukor, 150 g vaj, 100 g liszt, 50 g burgonyapehely, 4 tojás, 1 csomag szárított élesztő, só.
A krémhez: 200 g vaj, 200 g cukor, 3 tojás, 1/2 kávéscsésze erős kávé, 0,4 dl kávélikőr
Elkészítés
A tojássárgájákat a cukorral sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a szitált lisztet, a pelyhet és a szárított élesztőt. Folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon. Egy csipet sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kemény tojáshabot. A krémes keveréket teflonformába öntjük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütjük kb. háromnegyed órán át.
A sütőből kiemelve süteményrácsra helyezzük kihűlni, hogy a nedvesség el tudjon párologni. Közben elkészítjük a krémet.
A szobahőmérsékleten megpuhult vajat kikeverjük a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a jó erős kávét, s végül a kávélikőrt. A krémet a torta tetejére kenjük és elrendezzük rajta a kávészemeket, a hámozott mandulát vagy a kandírozott cseresznyét.
Kiadói ajánló
Minden családban megvannak még valahol a fiók mélyén azok a rongyosra olvasott kis füzetek, amelyekben a nagymama receptjei szálltak anyáról leányára. Mindnyájan gyűjtöttünk már örömmel tortareceptet nagynénitől, sógornőtől, barátnőtől, és éreztük úgy, igazi kincsre leltünk. A hagyományos szakácskönyvek, régi receptes füzetek soha nem fognak kimenni a divatból, a jól bevált praktikáknak és a gyűrött szélű, pecsétes lapoknak olyan varázsa van, amelytől a főzés generációkat összekötő élménnyé válik.
Ez a bájos, nosztalgikus illusztrációkkal díszített receptkönyv olyan, mintha egyike lenne családi gyűjteményeinknek, számtalan klasszikus édességet, tortát, lepényt fedezhetünk fel benne. Lapozzuk fel, és engedjük, hogy a főzés ne pusztán kényszerű kötelesség, hanem élményekkel, örömmel átitatott tevékenység legyen, a családi étkezés pedig valódi meghitt pillanat.
Nagymamáink édes kincsei – Klasszikus édességek, torták és lepények
150×210 mm, 128 oldal, ára: 2.499,- Ft
Alexandra Kiadó, 2013.
Nyitókép: all day i dream about food
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.