Könyv- és receptajánló | Nagymamáink édes kincsei

hirdetés

Hagyományos házi sütemények, klasszikus édességek, torták és lepények receptjeit tartalmazza a Nagymamáink édes kincsei c. szakácskönyv. A kiadvány nemcsak a jó receptek miatt szerethető, hanem azért is, mert különlegesen szép a tördelése.

A 128 oldalas kötet minden oldalán színes akvarellek láthatók, a recepteket tartalmazó belívek pedig olyan hatást keltenek, mintha nem is könyvet, hanem egy régi vonalas füzetet tartanánk a kezünkben, amibe a nagyi jegyezte fel a kedvenc receptjeit.

A stílusos kiadvány eredetije az olasz Edizoni del Baldo munkáját dicséri, a magyar változat az Alexandra Kiadó kiadásában jelent meg. Aki kedveli a szakácskönyveket, ezt a kiadványt is szeretni fogja – igényes és egyedi megjelenése miatt a konyhaművészettel barátkozó kislányoknak szép ajándék lehet.

 

 

 

Receptismertető

– az Alexandra Kiadó engedélyével

Csokoládémáz

Hozzávalók

200 g porcukor, 100 g étcsokoládé

Elkészítés

Kevés vízben feloldjuk a darabokra tördelt csokoládét kis lábasban, lassú tűzön feloldjuk benne a cukrot, és jól összekeverjük a krémet. Sütemények töltésére és díszítésére használjuk, mielőtt megszilárdul.

 

Diós csokoládétorta

Hozzávalók

300 g dió, 150 g cukor, 100 g étcsokoládé, 100 g liszt, 100 g vaj, 3 tojás, 1/2 csomag szárított élesztő

Elkészítés

Gőz fölött felolvasztjuk a vajat és a lisztre öntjük, majd habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat és a feldarabolt diót. A csokoládét forgácsokká törjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. Ismét összegyúrjuk a tésztát, hozzákeverve a szárított élesztőt, a csokoládét, majd finoman a tojáshabot is.

Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben sütjük 200 Celsius-fokon. Ez a torta jó, ha egy napig áll, mielőtt tálaljuk.

Mokkatorta

Hozzávalók

150 g cukor, 150 g vaj, 100 g liszt, 50 g burgonyapehely, 4 tojás, 1 csomag szárított élesztő, só.

A krémhez: 200 g vaj, 200 g cukor, 3 tojás, 1/2 kávéscsésze erős kávé, 0,4 dl kávélikőr

Elkészítés

A tojássárgájákat a cukorral sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a szitált lisztet, a pelyhet és a szárított élesztőt. Folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon. Egy csipet sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kemény tojáshabot. A krémes keveréket teflonformába öntjük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütjük kb. háromnegyed órán át.

A sütőből kiemelve süteményrácsra helyezzük kihűlni, hogy a nedvesség el tudjon párologni. Közben elkészítjük a krémet.

A szobahőmérsékleten megpuhult vajat kikeverjük a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a jó erős kávét, s végül a kávélikőrt. A krémet a torta tetejére kenjük és elrendezzük rajta a kávészemeket, a hámozott mandulát vagy a kandírozott cseresznyét.

 

Kiadói ajánló

Minden családban megvannak még valahol a fiók mélyén azok a rongyosra olvasott kis füzetek, amelyekben a nagymama receptjei szálltak anyáról leányára. Mindnyájan gyűjtöttünk már örömmel tortareceptet nagynénitől, sógornőtől, barátnőtől, és éreztük úgy, igazi kincsre leltünk. A hagyományos szakácskönyvek, régi receptes füzetek soha nem fognak kimenni a divatból, a jól bevált praktikáknak és a gyűrött szélű, pecsétes lapoknak olyan varázsa van, amelytől a főzés generációkat összekötő élménnyé válik.

Ez a bájos, nosztalgikus illusztrációkkal díszített receptkönyv olyan, mintha egyike lenne családi gyűjteményeinknek, számtalan klasszikus édességet, tortát, lepényt fedezhetünk fel benne. Lapozzuk fel, és engedjük, hogy a főzés ne pusztán kényszerű kötelesség, hanem élményekkel, örömmel átitatott tevékenység legyen, a családi étkezés pedig valódi meghitt pillanat.

Nagymamáink édes kincsei – Klasszikus édességek, torták és lepények

150×210 mm, 128 oldal, ára: 2.499,- Ft

Alexandra Kiadó, 2013.

 

Nyitókép: all day i dream about food

 

Ajánló

repatorta6_600_400

Sajtkrémes répatorta >>

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás