Az ideális nappali | Harmóniateremtés Feng Shui-jal 5.

A nappali a családi élet és a vendégfogadás központja; berendezésénél ügyeljünk családunk és látogatóink kényelmére. Ha alig használjuk a nappalit, a Feng Shui szerint azért jelent problémát, mert energiahiányos terület alakul ki, így azon az életterületen, ahol a nappali elhelyezkedik, gondjaink adódhatnak.

Így ne!
Fotó: Maureen Megowan

Nem ideális, ha a bejárati ajtón belépve rögtön a nappaliban találjuk magunkat, azt jelenti, hogy az ott élők minden szűrés nélkül szabaddá teszik a magánéletükbe való bejárást, illetve betekintést engednek bárkinek életüknek abba a részébe, amely életterületen a nappali áll. Előszobát célszerű építeni vagy kreatív ötletekkel élve (paraván, térelválasztó bútor, függöny stb.) a bejárati ajtó és a nappali közé képletesen falat húzni. Ezzel védjük az adott életterületet, lelkünk hozzákapcsolódó részét. Előnyös, ha a nappali a legnagyobb helyisége a lakásnak, emellett fontos, hogy közel legyen a bejárathoz. Ha először a hálókat találjuk, majd a lakás végében a nappalit, az azt jelzi, hogy az itt élők a magánéletüket, személyes törekvéseiket alárendelik a külvilágnak, más személyeknek, illetve leginkább annak a dolognak, ahol a nappali található. A nappali fontos része az ülőgarnitúra, lényeges a színe és a formája. A Feng Shui óv a hegyes élektől, melyek vágó éleket képeznek és mérgező nyilakkal árasztják el környezetüket. A lekerekített formák, íves végek kedvezőbbek – elősegíti, hogy vendégeinkkel vagy családtagjainkkal harmóniában legyünk.

Egy jó példa a Feng Shui-barát elrendezésre
Fotó: dislive.com

A nappali elrendezése is fontos! A cél, hogy mindazok, akik rövidebb-hosszabb időt eltöltenek a nappaliban, jól érezzék magukat. Néhány példa arra, ahol ez a hatás nem érvényesül: Ha az ülőgarnitúra leghangsúlyosabb eleme a szobaajtónak háttal áll. Ilyen esetben az ott ülők védtelennek érzik magukat, mert az ősi emberi ösztön arra indít mindannyiunkat, hogy figyeljük, ki közelít hátulról. Ez az elrendezés nem ösztönöz maradásra. Kedvezőtlen, ha az ülőgarnitúra a szobaajtó irányának meghosszabbításaként áll. Ebben az esetben a beáramló éltető energia (csi) átalakul negatív (sá) energiává. (A sá ártó energia.) A huzatenergia hatására nem maradunk sokáig ezen a helyen, mert energetikailag azt érezzük – ha szavak szintjén nem is tudjuk megindokolni – hogy kivisz minket a huzat. Nem jó, ha az ülőgarnitúrát a szobaajtó közelében helyezzük el – felbillen a nappali egyensúlya; ez a kiegyensúlyozatlanság pedig felborítja a mi belső állapotunkat is.

Fotó: liftupthyneighbor.com

 

Az ideális nappali

A hívogató elrendezésben a legtöbb személy rálát a szobaajtóra, kontrollálhatja a bejövőket, nem érzi védtelennek magát. A garnitúra a szoba erőpontján áll, mely a szobaajtóval átellenes sarkok tájéka.

Fotó: Balance Austin

Sok lakásban, sajnos, arra kényszerülnek az ott élők, hogy a nappalit hálószobának is használják. Ez az egyik legnagyobb probléma, amely egészségügyi zavarokat is okozhat. Ilyenkor az aktív és a passzív energiák teljesen összekeverednek. Sem teljes pihenésről, sem teljes aktivitásról nem tudunk beszámolni. Célravezető megoldás, hogy a nappali egy részét leválasztjuk hálófülkének. (Persze, ez azt jelenti, hogy lelkünkben rendezetlen ez az életterület.)

Mutatós, de így ne…
Fotó: reiko design

Nagy divatját éli manapság is a nappaliban elhelyezett kandalló, mely romantikus jeleneteket idéz, illetve a régi otthonok melegségét jelképezi. Feng Shui szempontból akkor válik veszélyessé, ha az öt elem tanában tűz elemnek számító kandalló kedvezőtlen elemű életterületre kerül.

Nyugodtan alkalmazhatjuk: 9. Hír, hírnév (tűz elem), 2. Szerelem, házasság (föld elem), 8. Tudás, önművelés (föld elem) területeken. A kandalló problémája, hogy nem minden évszakban használjuk, így energiahiányt is okozhat. Nyáron élő növényekkel, szimbólumokkal vagy más eszközzel orvosoljuk a hiányzó tűz energiát.

A többi életterületen ne építsünk kandallót, mert belső tüzünk helytelen felhasználására utal életünknek azon pontján, ahol elhelyeztük. Másik probléma, ha tükröt helyezünk a kandalló fölé. A tükör víz elem, míg a kandalló tűz, ezek ellentéte a magyar szólásokból is ismert. Lelkileg arra utal, hogy szenvedélyeink állandó harcban állnak, belső ellentétek feszítenek bennünket az adott életterület szintjén.

Tudnunk kell, hogy fizikailag csak azon tudunk változtatni, amin érzéseinkben, gondolatainkban és tetteinkben is hajlandóak vagyunk alakítani.

 

 

Halzer Dorottya

Halzer Dorottya, okleveles Feng Shui konzultáns 

www.afengshui.hu

 

Nyitókép: interiornity | Képszerkesztő: Mesterházy Mónika

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 13 =

hirdetés