Narancsos-diós datolyagolyó. Nyers, vegán energiabomba
Liszt-, tojás-, tejmentes, villámgyorsan összeállítható, nagyon finom, sütni nem kell – nyers, vegán édesség.
Ennek a finomságnak az alapja a datolyapaszta, amit keleti fűszereket, élelmiszereket, alapanyagokat (is) forgalmazó ázsiai boltban, webáruházban lehet beszerezni. A datolyapaszta egy masszív tömb, a datolya édes húsát finomra darálják és formára préselik, nem tartalmaz ízfokozók, tartósítószert, sem hozzáadott cukrot. Magában is fogyasztható, de kiváló sütemények ízesítéséhez, és a masszához is adhatunk ízesítőket, így finom édességeket kreálhatunk belőle villámgyorsan. Így néz ki a datolyapaszta:
Az általunk beszerzett datolyapaszta Tunéziából származik, nagyjából egy tégla méretű dobozban elfér 1 kg paszta, vagyis meglehetősen tömör, ha magában fogyasztjuk elegendő belőle egy kisebb szelet – valódi energiabomba.
A datolyagolyóhoz az alábbiakra lesz szükség: kb. 20 dkg datolyapasztához kb. fél bögre durvára vágott dió, hempergetéshez kevés finomra darált dió vagy dióliszt, 1 narancs kifacsart leve. A datolyapasztát egy keverőtálban kezdjük összegyúrni a narancslével, majd adjuk hozzá a durvára vágott diót. Formáljunk kis golyókat és hempergessük meg finomra darált dióban vagy diólisztben.
Mandulás változatban is elkészíthető. Adhatunk hozzá kevés narancslikőrt is, ha kéznél van… Zárt dobozban, hűvös helyen – hűtés nélkül – tárolható fogyasztásig.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.