Ne menj a romok közé! A megszakadt kapcsolatok tragikuma. Könyvajánló

„Az ember sokszor végtelen hosszú láncot vonszol maga után: a múlt emlékeit. S előfordulhat, hogy már csak életének romjai között él.”

Popper Péter könyve eredetileg 2008-ban jelent meg a Saxum kiadó által jegyzett Az élet dolgai sorozat részeként, és jó ideje már csak antikváriumokban volt hozzáférhető. Most már nem kell vadászni rá, letisztult borítódizájnnal elérhető a 2021-es kiadása, a Kulcslyuk Kiadó jóvoltából. Olyan önsegítő könyvről van szó, amely nemcsak „civil” olvasóknak, hanem segítő szakembereknek is támpontokat ad egy olyan összetett problémakör kezeléséhez, melyben nagyon sokan érezhetik magukat érintettnek.

A kötet azokat szólítja meg, akiknek valamilyen oknál fogva megszakadt valamely fontos szeretetkapcsolata, esetleg több is. A szerző, akit könnyen befogadható, közvetlen írói stílusa miatt mindig élmény olvasni, elsősorban, de nem kizárólagosan a szakítás, a válás „kimeríthetetlen„ témakörét vesézi ki, a jellemző játszmákra, csapdahelyzetekre rávilágítva. Ez a könyv kapaszkodó lehet mindazoknak, akik éppen ebben a nehéz élethelyzetben vannak, esetleg már huzamosabb ideje munkál bennük a veszteségélmény, és az érzelmi labirintusból nem találnak kiutat. Nem állítható, hogy ez a könyv megold mindent, de fogódzkodókat adhat ahhoz, hogy letisztuljanak a rengeteg energiát felemésztő negatív gondolatok, érzések. A kívülálló – értő, érző segítő – józanságával, higgadtságával segít rálátni az elakadásokra, a romboló folyamatokra, ezzel támogatja a változást.

„Tulajdonképpen az élet legkeserűbb helyzeteiről írtam. Arról, hogy miként tűnnek el a boldog pillanatok, a pótolhatatlan értékek az életünkből. Arról, hogy kapcsolataink véget érhetnek, helyzeteink labilissá válhatnak, biztonságunkat, érzelmi kiegyensúlyozottságunkat megrázhatja az öregedés, a betegség, mindenféle társadalmi átalakulás.”

Részletek a könyvből

„Amíg megmarad a gyűlölet, amíg átmennek az utca másik oldalára, ha szembe jön a másik, hiába váltak el, addig hatalmuk van egymás felett.”

„Az ember sok olyat mond dühében, amit nem gondol komolyan, mégis nagyon fájhat, örök nyomot hagyhat. Ne herdáld el könnyelműen, indulatból életed értékeit!”

„Mi köt össze két embert? A ragaszkodás ahhoz, hogy együtt éljenek. Mi választ el két embert? A ragaszkodás ahhoz, hogy kapcsolatuknak vége legyen. Ez ilyen egyszerű? Igen, ez ilyen egyszerű. De rettenetesen meg lehet bonyolítani.”

„Lehet-e a szerelemben, a férfi-női vagy más emberi kapcsolatban bűnt elkövetni? Lehet. Mert lehet értelmetlen szenvedést, megalázást, félelmet okozni a másik embernek vagy magára hagyni segítség nélkül, amikor erre lenne szüksége. Valószínűleg az emberi kapcsolatokban a rendetlenség, a rendezetlenség fokozatosan bűnné tud válni.”

„A tisztességes ember erkölcsi érzékének valahogy nem felel meg a bosszúállás. Annak ellenére így van, hogy sok esetben nem lehet tagadni a bosszú jogos voltát. Főleg a rosszindulatú, aljas, szándékosan okozott sérelmek esetében.”

„A szeretet két ember között azt jelenti, hogy a másik öröme, jó érzései – hogy ne mondjam: boldogsága – fontosabb, mint az enyém. A szeretet lemondást jelent az önző, egocentrikus életvitelről.”

„(…) nagyvonalúságot ajánlok. A kicsinyesség igazi kígyóméreg. Ha egy veszekedésben győzni akarsz, időlegesen, néha véglegesen le kell mondanod arról, hogy jó ember legyél!”

„És nagyon fontos: időnként ki kell mondani: Ne haragudj. Hülye voltam. És legalább egy simogatás is jár hozzá.”

„Nem szabad, hogy a gyerek bármelyik szülő bosszújának eszközévé váljon, és a szülők rivalizáljanak a gyerek szeretetéért. Ez lelkileg súlyosan károsító, sokáig tartó ártalmaat okoz.”

„A modern család legfeljebb akkor és ott kapja össze magát, amikor rendszerint más késő. SOS-helyzetre nem lehet tartós és biztonságos érzelmi kapcsolatokat építeni.”

„Mire kellenek nekünk a múlt kísértetei? Illúzió, hogy nélkülük nem létezünk, nem vagyunk. Ellenkezőleg: konzerválnak minket régi formánkban. Nem engedik, hogy megváltozzunk. (…) Tépd le magadról a sleppedet! Ne fájjon a szíved azért, ami elmúlt. Ami fontos volt belőlük, az már benned van, az már te vagy. S ha ottmaradsz a romok között, ugyan hova épülhet mindaz, ami még előtted van?”

 

 

A könyv megrendelhető a Nyitott Akadémia weboldalán, könyvesboltokban is beszerezhető

 

Nyitókép: RODNAE Productions/Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + tizenhat =

hirdetés